to jest banda złodziei! z czym by nie poszedł do księdza to tylko kasa kasa kasa i im mało nieroby jedne.
Ja bym dał na Kościół Narodowy!!!!!
A ja bym im nic nie dał, mi nie ma kto dać!
Kościół, Watykan to największa mafia najwięcej pieniędzy mają a ile jeszcze ziemi do tego.
O ile dobrze zrozumiałem...
W tej chwili każdy podatnik będący osobą fizyczną ma prawo do odpisu 1% swojego podatku i przekazania tej kwoty na organizację pożytku publicznego.
Biskupi proponują, by "drugi 1%" był odpisywany na rzecz dowolnie wybranego związku religijnego. W zamian za to likwidacji miałby ulec Fundusz Kościelny, który zasila kasę Kościoła kwotą blisko 100 mln rocznie.
Na razie projekt jest dość mglisty, by go ocenić. Mnie nasuwają się następujące pytania:
1. Co się będzie działo z 1% w przypadku podatników, którzy nie zaznaczą, na jaką wspólnotę wyznaniową chcą go przeznaczyć? Czy przejdzie na rzecz Skarbu Państwa, czy będzie dzielony pomiędzy wszystkie związki religijne według jakiegoś algorytmu?
2. Czy Kościół (kościoły) nie wprowadzi restrykcji wobec osób, które takiego podatku nie odprowadzają? (łatwo wyobrazić sobie sytuację, gdy np.: przed przyjęciem sakramentu małżeństwa trzeba będzie się wylegitymować świadectwem chrztu, komunii, bieżmowania oraz ostatnim PITem)
3. Czy Kościół (kościoły) obłożone zostaną obowiązkiem przedstawienia sprawozdania finansowego z wydatkowania uzyskanych w ten sposób środków finansowych, jak ma to miejsce w przypadku organizacji pożytku publicznego?
Bez tych odpowiedzi trudno określić, czy jest to pomysł dobry, czy zły. Dla mnie, na chwilę obecną, ma jedną dobrą stronę - okazałoby się w końcu, ilu mieszka w kraju katolików (i myślę, że byłoby to znacznie mniej, niż oklepane 97%)
A nie oddawaj. Co kogo to obchodzi.???
Obchodzi ciebie, bo czytasz ten wątek:)
największa mafia na świecie a ciekawe kto pomagał po wojnie uciekać naziztom???!!! i wiele innych rzeczy mają na sumieniu..może sami niech zaczną płaćic podatki a potem upominają się u innych:)
Poza tym widzieliście ,żeby w jakimś kościele na stałe a nie od święta wisiała flaga Polski albo godło ?tylko w narodowym ale to ma wpisane w definicje ,Więc dlaczego krzyż ma wisieć w miejscach publicznych ,Kościół do państwa wtrąca się na każdym kroku ale państwo do kościoła już nie może ,i broniący krzyza nazywaja się patriotami dla patrioty to Polska jest najważniejsza a nie wiara
jeden procent to ma być dobrowolna "składka" na co "chceta",możecie oddać waszemu guru, świadkom jehowy,żydkom ,może Palikot założy religię zarejestruje ją i też 1% zgarnie.Robicie hallo z jakiejś bzdety
Dobrowolna skladka to w wersji niemieckiej, tam podatek koscielny placisz z tego co Twoje, a propozycja biskupow jak zabrac 1% z podatku, ktory powinien trafic do kasy panstwa. A juz na marginesie jakos nikt nie wspomina, dlaczego ich propozycja nie dotyczy ogolu obywateli, np. tych nie placacych podatkow.
każdy płaci podatki chocby robiąc zakupy czy tez kupując usługi płaci sie VaT
mogę im dać 1% odpisu ale śluby chrzty pogrzeby itp za darmo,coś za coś,a jak nie to zero dostanie jeden i drugi nierob
Tak daleko propozycja biskupow nie siega, oni chca tylko 1% podatku dochodowego (PIT)
Takie durnoty tu klepiecie,że aż słabo sie robi.
Komu pasuje nich sobie odpisuje 1% na dowilny kościół,a kto nie chce nie musi!Proste jak drut!
a Ty "pismen" nie pisz durnot na marginesie,bo jak nie płacą podatków to niby jak mają odpisać?!Klepiesz,aby ino klepać
HOME - Bałtów - http://www.baltow.com . . .
BLOG - http://baltowcom.nowyekran.pl/
I czas najwyzszy tych nieplacacych i placzacych objac podatkiem dochodowym (PIT)
Ty nie wiesz na jakim świecie żyjesz człowieku.Nie zdajesz sobie sprawy,jak duża część społeczeństwa balansuje na krawedzi nędzy.Niedawna ustawowa zmaiana ustalania progu ubustwa miała poprawić tylko świetlane perspektywy PO-Tuskowego rządu przed wyborami.To zaklinanie coraz czarniejszej rzeczywistości.Grecja już tuż.
HOME - Bałtów - http://www.baltow.com . . .
BLOG - http://baltowcom.nowyekran.pl/