Co o tym sądzic ie, jakie jest wasza opinia na ten temat
cała kwota to ok 600mln złotych rocznie więc mają o co walczyć
a teraz mają 90mln więc jest o co
nie rozumiem nagonki, po 1. ksieza placa podatki od tzw. dusz w parafii, po 2. w tej chwili jest fundusz koscielny i panstwo buli na nich stale kwoty, a oni chca aby zlikwidowac fundusz koscielny i uwolnic panstwo od stalego dotowania kosciola, a pozostawic tym ktorzy chca mozliwosc wplaty 1% z podatku tak jak na stowarzyszenia i fundacje. Wszyscy pisza ze 1% chca z podatku a nikt nie napisze, ze te 1% jest dobrowolne i jak nie na kosicol to mozna na schronisko wplacic i nikt tez nie napisze, ze wraz z tym pomyslem zlikwidowany bedzie staly fundusz koscielny. De facto wiec jest to uwolnienie bulenia na kosciol, a podatnik 1% da tym komu bedzie chcial i tyle.
biskupi chcę 1% od kwoty całego podatku jaki płacimy przy rozliczaniu PIT w Urzędach skarbowych, a nie 1% dobrowolnie wpłacanej kwoty ze wskazaniem jego celu. Piszesz NIEPRAWDĘ. Fundusz Koscielny to 90-100 mln zł rocznie , a 1% Z CAŁOŚCI ROZLICZEŃ PIT ZA DANY ROK PRZEZ WSZYSTKICH PODATNIKÓW to kwota około 500-600 mln zł. Czy ktos chce czy nie i tak jego pieniądze otrzyma Kościół
no i wtedy się okaże ile katolików mamy w Polsce:) bo ja mimo że jestem wierząca-niepraktykująca na tych nierobów nie mam zamiaru płacić!!!
z tego co pamiętam proponowal to jeden chlopak na tym forum, to go zmieszaliscie z blotem
ha ha ha Ale się uśmiałem. Wierząca niepraktykująca.
Oj bidulko bidulko . Sama sobie przeczysz. Eh , logika logika.....
Przecież to niemożliwe, żeby każdy podatnik w Polsce zapłacił ten 1% na Kościół Katolicki. Jak połowa zapłaci, to będzie sukces (w co wątpię). Czyli raczej mówmy o kwocie w przedziale 200-300 mln. Jeżeli wtedy opodatkowano by "co łaska" z tytułu zaświadczeń, chrzcin, komunii, bierzmowań, nauk przedmałżeńskich, ślubów i pogrzebów, oraz akcji typu "po kolędzie" ,to (zakładając, że księża nie oszukiwaliby) sporo pieniędzy wróciłoby do budżetu, więc tak naprawdę KK nie byłby tak bardzo "do przodu" z dochodami, jak się to niektórym wydaje. A przynajmniej wtedy nie byłoby dyskusji, na co idą pieniądze z naszych podatków. Acha - z tych pieniędzy powinna być finansowana nauka religii. Jeśli w salach przy kościele - to pensje dla katechetów, ale jeśli w szkole - to z opłatą za udostępnienie sali.
Nie chcę płacić na KK w żadnej formie, nie chcę, żeby jakakolwiek część mojego podatku była przeznaczona na KK. Jestem osobą niewierzącą i mam do tego pełne prawo. Jestem obywatelem kraju, który w Konstytucji ma zapisaną świeckość i rozdział kościoła od państwa i chcę, żeby ten zapis był respektowany. Kościół, to wspólnota ludzi wierzących i oni (ludzie wierzący, katolicy) i tylko oni powinni ponosić koszty utrzymania swojej wspólnoty. W związku z tym nie chcę także, by krzyż=symbol wiary katolickiej wisiał w urzędach państwowych i szkołach, z których korzystają także ludzie niewierzący i wyznawcy innych religii niż katolicka, nie chcę, by w szkole uczono jakiejkolwiek religii, i nie chcę, by Kościół decydował o ustawodawstwie w naszym kraju czy to w sprawie in vitro, czy aborcji itp, by wtrącał się w rządzenie krajem. To wszystko w imię świeckości państwa polskiego, którą to świeckość gwarantuje mi Konstytucja. Łamanie jej jakichkolwiek zapisów jest łamaniem prawa i jest niedopuszczalne.
fundusz wynosi 90 mln a wpływy z 1% przy załozeniu, że wpłaciłoby 40% Polaków (de facto tyle uczęśżcza do koscioła) wyniosłyby 300 mln;
opłaca się walczyc o zmnianę???????
Sami może niech zaczną płacić podatki.
Oj ale masz problemy.
Będziesz chciał oddasz ten 1 %.
Nie będziesz chciał - nie oddasz.
Koniec kropka.
O czym tu gadać???
Nieoddam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!nigdy
Nieco o dochodach kosciolow - http://www.money.pl/gospodarka/raporty/artykul/policzylismy;ile;zarabia;kosciol;z;budzetu;1;6;miliarda;taca;1;2;miliarda;,6,0,936710.html
A z jakiej to racji chce emeryturę to niech sobie składki opłaca, chce iść do lekarza to niech sobie opłaca składki zdrowotne. a nie wszystko państwo funduje.Nam za darmo nikt nie da a im jeszcze mało .
takiego wała dostanie jeden z drugim