Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Kto zostanie nowym Prezydentem RP
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Biskupi proponują 1% z podatku rocznego na Kościół

Ilość postów: 40 | Odsłon: 4184 | Najnowszy post
  • Biskupi proponują 1% z podatku rocznego na Kościół

Co o tym sądzic ie, jakie jest wasza opinia na ten temat

Gość_JERZY
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Biskupi proponują 1% z podatku rocznego na Kościół

uwazam ze to kolejna okazja by zgromadzic fundusze. Najpierw niech sami zaczna placic podatki.. a nie rozporzadzac sie naszymi funduszami

VIP
      Zgłoś
      Odpowiedz

cała kwota to ok 600mln złotych rocznie więc mają o co walczyć

Gość_anty
        Zgłoś
        Odpowiedz

a teraz mają 90mln więc jest o co

Gość_andi
          Zgłoś
          Odpowiedz

nie rozumiem nagonki, po 1. ksieza placa podatki od tzw. dusz w parafii, po 2. w tej chwili jest fundusz koscielny i panstwo buli na nich stale kwoty, a oni chca aby zlikwidowac fundusz koscielny i uwolnic panstwo od stalego dotowania kosciola, a pozostawic tym ktorzy chca mozliwosc wplaty 1% z podatku tak jak na stowarzyszenia i fundacje. Wszyscy pisza ze 1% chca z podatku a nikt nie napisze, ze te 1% jest dobrowolne i jak nie na kosicol to mozna na schronisko wplacic i nikt tez nie napisze, ze wraz z tym pomyslem zlikwidowany bedzie staly fundusz koscielny. De facto wiec jest to uwolnienie bulenia na kosciol, a podatnik 1% da tym komu bedzie chcial i tyle.

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

biskupi chcę 1% od kwoty całego podatku jaki płacimy przy rozliczaniu PIT w Urzędach skarbowych, a nie 1% dobrowolnie wpłacanej kwoty ze wskazaniem jego celu. Piszesz NIEPRAWDĘ. Fundusz Koscielny to 90-100 mln zł rocznie , a 1% Z CAŁOŚCI ROZLICZEŃ PIT ZA DANY ROK PRZEZ WSZYSTKICH PODATNIKÓW to kwota około 500-600 mln zł. Czy ktos chce czy nie i tak jego pieniądze otrzyma Kościół

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz

no i wtedy się okaże ile katolików mamy w Polsce:) bo ja mimo że jestem wierząca-niepraktykująca na tych nierobów nie mam zamiaru płacić!!!

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz

z tego co pamiętam proponowal to jeden chlopak na tym forum, to go zmieszaliscie z blotem

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
                • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 11

Odp.: Biskupi proponują 1% z podatku rocznego na Kościół

ha ha ha Ale się uśmiałem. Wierząca niepraktykująca.

Oj bidulko bidulko . Sama sobie przeczysz. Eh , logika logika.....

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
              • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 12

Przecież to niemożliwe, żeby każdy podatnik w Polsce zapłacił ten 1% na Kościół Katolicki. Jak połowa zapłaci, to będzie sukces (w co wątpię). Czyli raczej mówmy o kwocie w przedziale 200-300 mln. Jeżeli wtedy opodatkowano by "co łaska" z tytułu zaświadczeń, chrzcin, komunii, bierzmowań, nauk przedmałżeńskich, ślubów i pogrzebów, oraz akcji typu "po kolędzie" ,to (zakładając, że księża nie oszukiwaliby) sporo pieniędzy wróciłoby do budżetu, więc tak naprawdę KK nie byłby tak bardzo "do przodu" z dochodami, jak się to niektórym wydaje. A przynajmniej wtedy nie byłoby dyskusji, na co idą pieniądze z naszych podatków. Acha - z tych pieniędzy powinna być finansowana nauka religii. Jeśli w salach przy kościele - to pensje dla katechetów, ale jeśli w szkole - to z opłatą za udostępnienie sali.

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz

Nie chcę płacić na KK w żadnej formie, nie chcę, żeby jakakolwiek część mojego podatku była przeznaczona na KK. Jestem osobą niewierzącą i mam do tego pełne prawo. Jestem obywatelem kraju, który w Konstytucji ma zapisaną świeckość i rozdział kościoła od państwa i chcę, żeby ten zapis był respektowany. Kościół, to wspólnota ludzi wierzących i oni (ludzie wierzący, katolicy) i tylko oni powinni ponosić koszty utrzymania swojej wspólnoty. W związku z tym nie chcę także, by krzyż=symbol wiary katolickiej wisiał w urzędach państwowych i szkołach, z których korzystają także ludzie niewierzący i wyznawcy innych religii niż katolicka, nie chcę, by w szkole uczono jakiejkolwiek religii, i nie chcę, by Kościół decydował o ustawodawstwie w naszym kraju czy to w sprawie in vitro, czy aborcji itp, by wtrącał się w rządzenie krajem. To wszystko w imię świeckości państwa polskiego, którą to świeckość gwarantuje mi Konstytucja. Łamanie jej jakichkolwiek zapisów jest łamaniem prawa i jest niedopuszczalne.

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
            • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 21

fundusz wynosi 90 mln a wpływy z 1% przy załozeniu, że wpłaciłoby 40% Polaków (de facto tyle uczęśżcza do koscioła) wyniosłyby 300 mln;

opłaca się walczyc o zmnianę???????

Gość_mmm
              Zgłoś
              Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 9

Sami może niech zaczną płacić podatki.

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 10

Oj ale masz problemy.

Będziesz chciał oddasz ten 1 %.

Nie będziesz chciał - nie oddasz.

Koniec kropka.

O czym tu gadać???

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

Nieoddam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!nigdy

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Gość_pismen
          Zgłoś
          Odpowiedz

A z jakiej to racji chce emeryturę to niech sobie składki opłaca, chce iść do lekarza to niech sobie opłaca składki zdrowotne. a nie wszystko państwo funduje.Nam za darmo nikt nie da a im jeszcze mało .

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

takiego wała dostanie jeden z drugim

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz
2 posty w tym wątku zostały wyłączone z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
FHU MALPOL Halina Michalec
Branża: Nieruchomości
Dodaj firmę