ciekawe pytanie,ale do fachowca się trzeba zwrócić,w cztery oczy pogadać,tu same porządne i nie pędzące i nie pijące osoby.
jak już się dowiesz to napisz. Jedno co wiem na temat bimbru to 1410;)
Wegług daty bitwy pod Grunwaldem - 1410 x pojemność baniaka. W stanie wojnnym - to dopiero były przepisy, metody, sposoby i .....to cała historia
Przepis wg bitwy weź z bitwy Grunwaldem 1410 : 1 cukru 4 drożdży i 10 wody .
to chyba 1kg cukru 4litry wody 10dkg drożdży!!!
1 drożdze 4 cukru 10 wody jęczmień do zakiełkowania albo ryż
w medaksie na żeromskiego kup turbo drożdże na nich jest przepis obok na półce wszystko dla smakoszy tego trunku smakowałem i żyje mam się dobrze
Pamiętaj żeby pierwszy produkt zmieszać z wodą i jeszcze raz przedestylować , potem kup trochę suszonych śliwek węgierek , moreli, daktyli, rodzynek i tp. zalej to produktem drugiej destylacji,trzy tygodnie jeżeli wytrzymasz i nie istnieje żaden alkohol z górnej półki który był by lepszy.
12 kg. cukru +40 litrów wody + drożdże turbo 48. Zacier do filtracji masz w ciągu 7 dni a nie na zwykłych drożdżach gdzie musisz czekać około miesiąca.