ludziska lubią narzekać,krytykować wszystkich ale nic sami nie zrobią.Czekają na innych. Taki to naród !
Człowiek, doucz się. Fundusz socjalny istnieje w KAZDYM zakładzie pracy, który liczy chyba powyżej 20 pracowników. jeżeli nie funkcjonuje -pracodawca łamie prawo.
Korzystają z niego i sprzedawcy w sieciach handlowych, i hutnicy, i urzędnicy, i nauczyciele, i wszyscy. Jeśli się nie mylę, to tworzą go pieniądze ze składek samych pracowników, więc na pewno nie twoje.
Klasy 1- 3 mało mają pracy? Nie śmieszysz mnie. Ja właśnie uważam , że to jest harówka. Dostają dzieci tak róże dzieci jedne coś umiejące inne niewiele umiejące, a inne bardzo słabe. Trzeba je nauczyć wszystkiego i to dotrzeć do wszystkich maluchów. Kilka razy byłam z dziećmi na wycieczce, na lekcji otwartej i z chylę czoła. To właśnie przez te 3 lata uczą się i dostają to, co będzie procentować w przyszłości. Dlatego nie zgadzam się, ze stwierdzeniem że pracy mają mniej. Zdecydowanie dużo więcej. Może nie uczą o całkach czy pochodnych ani obliczania procentów, ale gdzie tu mniej pracy niż hmm np nauczyciel historii czy biologii który mówi, mówi mówi a dziecko ma słuchać , przeczytać i zapamiętać? Myślę że nauczycielem klas młodszych nie każdy może zostać, bo te maluchy trzeba lubić i mieć do nich podejście. Tak było z moimi dziećmi. Jedno trafiło na super nauczyciela które oprócz uczenia, pamiętało że to dziecko które sie dopiero uczy. Drugie dziecko trafiło ciut gorzej. Pani tylko skupiała się na nauce a o reszcie zapominała. Ale tak bywa w każdym zawodzie, ze są mistrzowie i czeladnicy. Ja bynajmniej nie chciałabym pracować dziećmi a tym bardziej mieć do czynienia z ich rodzicami.
podzielmy wynagrodzenie na stawkę godzinową [ nie 45 min.] i to co uzyskamy porównajmy z innymi grupami zawodowymi.
12:08 przepraszam, czy urzędnik pracuje bite 8 godzin? Będąc w pracy ile czasu pracuje solidnie? To samo pielęgniarka. Nigdy nie pracuje 8 godzin. Wystarczy popatrzeć jak to wygląda. Ja zawsze mówię trochę uczciwości proszę. Każdy zawód ma plusy i minusy. Nigdy nikomu niczego nie zazdroszczę, ani nauczycielom "lekkiej" pracy , bo nie jest lekka, ani pielęgniarkom bo nie jest lekka, ani urzędnikom, ani ... Każdy podobno jest kowalem swego losu. Nie mogę mieć pretensji skoro to kim jestem to mój wybór.
N-le nie strajkowali ale protestowali i mieli prawo jak każdy w demokratycznym kraju. Boję się(mam małe dzieci), że może dojść do tego co ze szpitalami. Będzie liczył się zysk, a nie dziecko. Dążenie do tego, żeby szkoły prowadził ktoś nie z edukacją związany co ma na celu?
haha popieram.... zlikwidować..... najlepiej wszystko....kościoły ( bo księża to bogacze), szkoły( bo nauczyciele to lenie) , sklepy (bo w nich aby pieniądze się wydaje), policje (bo nic nie robi), itd...będzie wtedy lepiej....
Policja coś robi, nie ma wolnego w święta, w nocy muszą pracować. Zlikwidować przywileje nauczycieli, bo nikim wyjątkowym dziś nie są.
Ale po 25 latach pracy idą na emeryturę. Nie przeszkadza ci to gościu?
Nie, uważam, że kryminalni powinni iść po 8. Nie można tej pracy porównać z pracą żadnego nauczyciela.
a dlaczego aż po 8 ?
niech kryminalni idą po 3 latach na emeryturę
a drogówka - po 2 latach (bo sporo zarabiają dla budżetu)
"przecież ich pracy nie mozna porównaćz pracą żadnego nauczyciela"
serdecznie upraszam..jako zainteresowany wielce..podac mi dowod na to,ze ten nauczyciel tyle zarabia...prosze jednoczesnie napisac po ilu latach pracy ...chyba ,ze stanowisku..rownoczesnie z pewna doza niesmialosci dopytuje gdziez ten w/w nauczyciel tyle godzin zdobyl?
Tyle może mu średnio na miesiąc wychodzić,może trochę więcej jak się podzieli dochód na 12 miesięcy z 13 i 14 i innymi duperelami.Jeżeli nic nie przekręcę to raczej mają podstawy 1800 netto + dodatki jeżeli jest inaczej proszę mnie naprostować chętnie się dowiem.Nauczyciele kopią sami pod sobą dołki jeszcze chwila i gminy będą lawinowo likwidować szkoły i tworzyć molochy a Ci nauczyciele którzy zostaną będą jak u nas torpedować te ruchy w walce o swoje stołki.Od kilkunastu lat ten zawód jest praktycznie zamknięty dla świeżych nauczycieli a ci co dochodzą to albo mają chody(zapiszą się do partii,mają znajomości) albo uczą nietypowego przedmiotu np hiszpańskiego,włoskiego.Z tego co gdzieś czytałem za rok ma przestać funkcjonować karta nauczyciela ale wszystkie dodatki budżetówki są zapisane w przepisać np socjal i tego się nie ominie.Moim zdaniem za dużo jest dyrektorów i całej tej otoczki biurokratycznej,dyrektorzy zarabiają spore pieniądze a efekty przynajmniej w Ostrowcu nie widać.Prawie 90 000 brutto (choć widziałem i niecałe 70 000 obie kwoty za 2013 rok )dla dyrektora szkoły to spora przesada,brak kontroli wydatków,brak pomysłów na obniżenie kosztów.Czy naprawdę każda placówka potrzebuje osobnego dyrektora i księgowej ?.
90 000 złotych brutto to normalna pensja, którą każdy powinien mieć.
To ze nie wszyscy tyle zarabiają to inna sprawa.
W czym masz więc probem ?
proszę o konkretne wyliczenia a nie demagogię
dobranoc.
praca nauczyciela to w obecnych czasach jedna wielka charówka, uczyć dzieci które nie mają kultury obycia wychowania chęci do nauki i pracy,a często z jakimiś zaburzeniami i jeszcze pretensjonalni rodzice to nic do pozazdroszczenia, naganka na nauczycieli trwa od kilku ładnych lat, ten zawód wiele stracił, wpojono narodowi że nauczyciel to nic nie robi i pracuje 3-4 godziny i taaak za dużo zarabia, ludzie przejrzyjcie na oczy że to czysta propaganda, tak jak ostatnio z górnikami jacy to oni źli bo wychodzą na ulicę ,żeby tylko ukryć nieprawidłowości związane z wydobyciem i dystrybucją węgla, wynagrodzeniami prezesów, to po prostu odwracanie uwagi od prawdziwego problemu, popatrzcie na oświatę szerzej, rząd dąży do sprywatyzowania szkół żeby umyć ręce od problemu, tak zakładajcie szkoły społeczne fundacje prywatne itp tylko co ze standardami, poziomem, godnością zawodu n-la który za przeproszeniem ale zarobi tyle co pani sprzątaczka, to może niech te panie uczą ,po co inwestować w studia? wyglada na to że władza do tego dązy?
Dlaczego obrażasz dzieci? Moje są wychowane, starsza, gdyby się nie uczyła miałaby pewnie same trójki. Obie są dobrze wychowane, grzeczne a pretensjonalnych rodziców nie znam. Tylko na tym forum odpisują na podłe wpisy nauczycieli na temat dziecka i rodzica. Nie można tak uogólniać. Nie wszystkie dzieci są złe, tylko nauczyciele tak je na tym forum określają.