słucham tv i nie wierze trzeba mieć tupet by 2800 -3300 do reki okreslac jako mało za 25 godzin tygodniowo --nauczyciel dyplomowany
dobra maruderzy, ponarzekaliscie na nauczycieli, a teraz brać sie do roboty bo nie zapłace
"Związkowcy protestowali przeciw likwidacji szkół i łamaniu prawa przez samorządy. Chcą wzmocnienia roli nadzoru pedagogicznego, m.in. przywrócenia kuratorom uprawnień decyzyjnych wobec szkół i ich organów prowadzących, w tym dotyczących kształtowania sieci szkół, likwidacji i przekształceń placówek"
http://fakty.interia.pl/polska/news-kluzik-rostkowska-karta-nauczyciela-to-relikt-komunizmu,nId,1719167
Gdzie mowa o jakichs żądaniach finansowych dla nauczycieli ?
Autora proszę o odpowiedni link gdzie nauczyciele żądają podwyżek.
Jeśli nie jest w stanie go podać, będziemy zmuszeni uważać go za zwykłego kłamcę
Droga Miss.
Skoro tak zazdrościsz nauczycielom tej "ogromnej" kasy którą zarabiają - to po prostu zostań nauczycielem i dostąpisz w ten sposób tej "gigantycznej fortuny" za nicnierobienie. Kto ci broni zostać nauczycielem ???? Kto ???
A jak już zostaniesz tym nauczycielem , popracujesz w zawodzie , dostąpisz tej fortuny (2 800 zł do ręki!!!) - t o wtedy przyjdź na to forum i podziel się z nami swoim szczęściem.
Od razu cię uprzedzam ,że nauczyciel nie pracuje tylko w szkole ale również w domu gdzie musi przygotować lekcje na kolejne dni , sprawdzać klasówki.
Zostań nauczycielem do zobaczysz jaki to "łatwy chleb".
My Polacy jesteśmy od 25 lat upodlani i upokarzani . Złodzieje i aferzyści zgarniają fortunę a uczciwi ludzie klepią biedę. Nie mają pracy , a jak mają pracę do otrzymują jakieś ochłapy. Człowiek upodlony biedą ,brakiem pracy , widzi te 2 800 zł jako fortunę. Po prostu wielka kasa !!!! A tak naprawdę co to jest te 2 800,0 do ręki??? Jak utrzymać kilkuosobową rodzinę za te "gigantyczne " pieniądze ???
Miss. Ucz się pilnie. Zostań nauczycielem i zarabiaj krocie.
Aha. Sam nie jestem nauczycielem ale mam w rodzinie nauczycielki , i widzę jak wiele czasu muszą poświęcać w domu na przygotowanie kolejnych lekcji w szkole. Twój wątek świadczy tylko o twojej niewiedzy i ignorancji.
Nie mam nic do nauczycieli i w sumie miałem się nie wtrącać do tematu . Wydaje mi się , że nie chodzi o samą sumę 2800 , bo to jak na te czasy to niezbyt wielka kwota na utrzymanie rodziny . Chodzi o to , że w stosunku do ilości godzin przepracowanych przez nauczycieli jest to całkiem niezła pensja i wiele osób to widzi ; w szczególności , że ludzie zarabiają bardzo niewiele .
Moja żona niczym nie ustępuje w wykształceniu nauczycielowi , a pracę ma - niektórzy nie mają , gdzie pracuje na stanowisku kierowniczym mając wszystkie soboty pracujące czyli wypada jej cztery niedziele w miesiącu wolne!!! za 1400 - 1500 zł do ręki . I jest to ciężka praca częściowo fizyczna , częściowo papierkowa . Więc sam rozumiesz , że chętnie zamieniłaby się na nauczycielską pensję i ilość wolnego ; i takich osób jak moja żona jest mnóstwo dlatego złoszczą się słysząc , że nauczyciele chcą podwyżek .
Popieram. Ludzie kończą o wiele trudniejsze studia i zarabiają mniej niż jakiś nauczyciel pracujący 3-5h dziennie. Nawet nie pół etatu. O wakacjach nie wspomnę....
Piotrze, nie każdy może być nauczycielem. Nie chodzi tu już o wykształcenie, ale o predyspozycje do wykonywania tego zawodu. Może się okazać, ze Twoja żona nie będzie miała jakiegokolwiek autorytetu wśród swoich uczniów, będzie się strasznie męczyć psychicznie i sama chętnie zrezygnuje z pracy. Będzie się to odbijać na Tobie. Sam pracowałem jako nauczyciel i pracowałem na innym stanowisku i jest to zupełnie inna praca. Godzina pracy w szkole i godzina pracy w biurze jeśli chodzi o obciążenie psychiczne, wysiłek umysłowy, zaangażowanie nie da się porównać. Przepraszam jeśli się powtarzam, nie śledziłem powyższych postów, na twój trafiłem przypadkiem. Pozdrawiam
Ludzie, nie potrzebna wojna. Więcej w was jadu niż w bombie atomowej. W tym kraju to najlepiej być w niebycie.
Oczywiście że mało. 3.000 powinni zarabiać ale euro. Tak samo jak i inni powinni zarabiać 4 x więcej. Ceny mamy europejskie tylko zarobki NIE.
Miss dostaje pewnie dużo więkksze pieniądze za samo kręcenie tyłkiem, czyż nie???
Miss dostaje pewnie więcej za samo kręcenie tyłkiem!