Należy się tylko niepracującym i nie pobierającym zasiłku macierzyńskiego.
czyli jak mąż pracuje na umowe o prace a ja nie pracuje to mi sie należy? Bo przecież mężowi nie przysluguje macieżynski a w warunkach jest że osobom którmy nie przysluguje macierzynski
w takim razie 500 + dostane+1000 zł wiec sie zwolnie, bo wiecej państwo da niz wezme tej pensji.
Osoba wystepujaca po wniosek musi byc osoba niepalącą w ciązy (testy) i potwierdzone badania ginekologiczne .
ale sciema
Nie siejcie zamętu,macierzyńskie się należy dla niepeacujacych matek,studentek,uczennic,i wszystkich tych którym się w innej sytuacji nie należy. Nie ma kryterium dochodowego.
To nie jest żadną sciema. Moja dziewczyna jest ubezpieczona w KRUSIE i była tam właśnie i z tego powodu ze jest niepracuja a jest w ciąży to po urodzeniu dziecka będzie pobierać po 1000zl przez 12 miesiecy.To będzie jako macierzyńskie a oprócz tego dostanie jeszcze becikowe. jednorazowa kwota po urodzeniu dziecka.Ale to już dokumenty ma przedstawić w miejskim ośrodku I ma mieć. Zaświadczenie od ginekologa .Tylko nie bardzo już zrozumiałam o co chodziło z tym zaświadczeniu ze ma być do 10 tyg.ciąży.Zaświadczenie .??
Do Gość 20:56 - Zaświadczenie lekarskie wystawione przez lekarza lub położną potwierdzające pozostawanie kobiety pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu - wymóg dotyczy tylko biologicznych rodziców dziecka
zaświadczenie od gin że jest pod opieką lekarza od 10 tyg ciąży
z zaświadczeniem chodzi o to, że musi mieć prowadzoną ciąża przed 10 tyg i włącznie. Jeśli zgłosiła się np. 11 tyg do ginekologa i tak ma napisane to nie będzie się należało