czy jest granica wieku do której NFZ refunduje bebilon pepti 2?Mąż wczoraj był u dr. Łęgosz po receptę i powiedziała że z dniem 1.11 weszło nowe rozporządzenie w którym to mleko jest refundowane tylko do 1 r.z. ( mój syn kilka dni temu skończył roczek), potem to tylko alergolog wypisuje. Na szczęście wypisała nam skierowanie do alergologa, ale wizyta dopiero w styczniu. Mąż zapowiedział, że póki syn nie dostanie się na wizytę będzie przychodził po receptę i lekarka powiedziała ,że dobrze. Więc drogie mamy, czy wiecie coś na ten temat?
Moje dziecko piło to mleko do ponad dwóch lat,ale gdy skończyło roczek musiałam dostarczyć zaświadczenie od specjalisty (w tym wypadku alergologa)że dziecko ma wskazane to mleko i dostarczyć pediatrze i wtedy bez problemu wypisywali.
A moje ma pół roku i pani dr Twierdzi, że 2 puszki na tydzień to za dużo, ostatnio owszem - wypisała receptę, ale bez zniżki, bo przecież "niedawno było brane". Jakaś kpina! Jednak puszka na tydzień to stanowczo za mało dla takiego dziecka, nie wyobrażam sobie, jak mam takiemu maluchowi dawać mleko 2 razy na dobę. Też skierowała nas do alergologa. Wkurza mnie to, że przez tyle lat płacimy składki na ten diabelny NFZ, a jak potrzeba coś od nich wydobyć, to się robi problem
dziewczyny, moja madzia ma ponad dwa latka, tzn. 27 miesiąc jej idzie i do tej pory piła bebilon pepti powiedzmy że nie było problemu z wypisywaniem recepty na to mleczko, co fakt dowiedzieliśmy się po roku że mleko to może być wypisywane na receptę i wtedy jest 50 % zniżki jak dr zaznaczy że "P". Oczywiście nie dowiedzieliśmy się w ośrodku zdrowia tylko poinformowała nas o tym pani farmaceutka, bardzo zdziwiona że kupujemy to mleczo bez recepty. Tak więc przez pierwszy rok życia kupowaliśmy mleczko za 100% ceny. I było ok. A jak mała kończyła już dwa latka to w ośrodku pielęgniarki i dr bardzo były zdziwione że mała pije jeszcze mleko, a w dodatku to w takiej ilości, idzie nam teraz 4 puszki mleka na miesiąc. Oczywiście jak córcia była mniejsza to szło nam 6 a nawet 8 puszek w zależności ile mała chciała. Dr miała pretensje że mała za dużo ije i wydawał sie jej to podejrzane ale jak wymieniałam jej dokładnie ile i o której godzinie mała piła mleko i w jakiej ilości to potem nic nie mówiła ponieważ przeliczała sobie ile mieści się w puszcze miarek mleka z tym co ja jej podałam ile mała je, wszystko się zgadzało więc wypisywała następne. Ale teraz po skończeniu tych 2 latek i po nowym roku wspaniałe pani DR postanowiła że koniec. Opiera się na nowych przepisach i recepty mi nie wypisała. Ale jak kupowałam przez pierwszy rok nieświadoma tego że można taniej to było ok.
Dodam że mała żadnego innego mleka nie chce mi pić, kaszki też nie dodaję bo jak poczuje jakieś grudki to od razu zbiera ją na wymioty i odstawia mleko.
Pije mi teraz mleczko o 21.oo 210 ml (tj.7 miarek) jak idzie spać, potem o 2.oo w nocy też 210ml i o 5 rano też 210 ml. Próbowałam jaj dawać herbatkę, wodę ale nic z tego, był krzyk, wrzask i płacz bo dziecko chce mleczko .... no i nie wiem ...
Jednego jestem pewna, wiele zależy od dr pediatry który wypisuje receptę, niekoniecznie trzeba mieć zaświadczenie od alergologa, my nie dawałyśmy żadnego do tej pory a mała ma ponad dwa latka.
Od jakiegoś czasu panie pielęgniarki w tym pani dr nie chciały mi wypisywać recepty, będąc na wizycie u pani dr, poinformowała mnie że wypisze mi receptę ale tylko na 30% zniżki na to mleczko i abym się zastanowiła czy naprawdę chę tą receptę, mała miała jeszcze ponad pół puszki mleczka więc się wstrzymałam i chciałam sie kogoś poradzić czy to prawda. Poszłam do apteki i zapytałam się farmaceutki, okazało się że mleczko na receptę jest albo na 50 % zniżki albo bez i płacimy całą cenę. Poszłam potem do ośrodka i wypisały mi zwielką łaską, było to jakoś w październiku 2011 roku. i do tej pory było ok.
Zaznaczę ża po raz pierwszy to mleczko nam przepisała Pani dr pediatra która teraz nam odmawia wypisywania recepty, rzekomo ze względów na zmianę przepisów refundowanych leków w tym mleczka.
Ja nie wiem ....
Jeśli macie jakieś informacje napiszcie czy naprawdę zmieniły się te przepisy odnośnie mleczka na receptę ...
Córka ma ponad 2 lata i karmisz ją w nocy mlekiem?? A nie czas na wprowadzanie normalnego jedzenia? Dziecko po ukończeniu 6-9 miesięcy powinno przesypiać noc Ciekawa jestem ile waży Twoje dziecko... Zacznij ją karmić normalnie w ciągu dnia i nie będzie potrzebowała jeść w nocy i problem z mlekiem zniknie
Też jestem ciekawa ile waży córka Pauli i na jakie problemy zostało przepisane mleko pepti...Ale jeszcze bardziej ciekawi mnie nazwisko tego półboga pediatry,który spokojniutko w gabinecie decyduje że od dzisiaj twoje dziecko pije mleko a od jutra już nie.KAżde dziecko jest inne ale moim zdaniem ta ilośc mleka którą wypija twoje dziecko jest olbrzymia.Pani dr powinna ci coś sensownie doradzić żebyś powoli mniej podawała a nie od razu wyskoczyć że nie przepisze wcale.
Aż mi skóa cierpnie jak czytam, że mama ponad dwu letnie dziecko karmi w nocy!!! To że grozi to otyłością to jedno, a co ząbkami???? Bo założę się że zjada z butli!!!! Próchnica butelkowa!!! Mamo obudź się a prześpisz noc!!!!!
mała waży 16,5 kg i ma 100 cm wysokości dla jasności, jest normalnym dzieckiem, je NORMALNIE w ciągu dnia (śniadanie, obiad i kolacja, plus owoce), ma dobrą przemianę materii, z wypróżnianiem też nie ma problemu, wszystko je oprócz kaszek. Od niedawna zaczeliśmy ją oduczać picia mleka w nocy ale to nie jest takie łatwe, mala ma charakterek i w nocy umie dokazać. Zdajemy sobie doskonale sprawę z tego że szkodzi to ząbkom i że żołądek powinien już odpoczywać w nocy, wiemy o tym doskonale... ale to nie o to chodzi przecież, chodzi o mleko, Pani doktor z dnia na dzień nie wypisała recepty i już ...
A to mleczko pani dr przepisała nam odkąd mała skończyła pół roczku i nie chciała z piersi, próbowaliśmy różnych marek mleka ale po każdym wymiotowała a na Bebilon pepti zareagowała poprawnie i było do tej pory ...
witaj, moj synek tez pije beblion pepti2 ma skonczone 20m-cy i rowniez dostalismy skier.do alergologa. Pediatra powiedziala ze to mleko jest refundowane do 1,5roku. dlatego nie bawilismy sie w alergologa bo synek nie ma skazy juz bo nie mial jej wcale a mleko zastapilismy Bebilonem 3 cena za 800g-38zl-45zl. pozdrawiam
Nie karm dziecka w nocy Widać że dziecko rządzi w domu a nie rodzice a szkoda bo to chyba rodzic ma wychowywać i uczyć a nie dostosowywać się do dziecka... robisz dziecku krzywdę nie zdając sobie z tego sprawy
Zgadzam się z gościem z 23,00, robisz dziecku krzywdę! Twój maluch ma ponad dwa latka i waży ponad 16kg! Moja córka w marcu skończy 4 lata ma 106cm wzrostu i waży 15,8kg!!! jej waga mieści się w 55 percentylu, więc w środku!!! Mamo weź siatkę centylową i zobaczysz że twoje dziecko ma zbyt wysoką wagę jak na swój wiek!!!Moja córcia nie jest chuda, jest szczupła je wszystko!!! Ale w nocy jadła do 8 m-ca!!! Zaoszczędź swojemu dziecku otyłości i próchnicy!!!!
ja chciałam tylko dowiedzieć się o tym mleczku: do kiedy jest refundowane czy coś w tym stylu. Dzięki za info gościowi z 21,27. a reszcie to ja podziękuję. Madzia nie jest otyłym dzieckiem, siatki centylowe znam bardzo dobrze, a wagę jaką taką to zrzuci w wakacje jak zacznie całe dnie spędzać na polu, bo to nie pierwsze dziecko w naszej rodzinie. Po małej nic nie widać, żadnej otyłości.
Kajka piszesz że mała za dużo waży jak na swój wiek a zapoznałaś się z siatką centylową dot. wzrostu ?? tam też jest ponad wiek, więc waga idzie proporcjonalnie do wzrostu, wiadomo troszkę ponad stan ale przecież nie mogę jej zabronić rosnąć.
jak by ktoś miał jakieś jeszcze informacje odnoście MLECZKA BEILON PEPTI to bardzo bym prosiła o napisanie :)
Chciałam tylko uzyskać informację o mleczku a opini do tego czy jestem dobrą matką i czy robie dziecku krzywdę to sobie darujcie ok.
AHA, tak dla waszej spokojności sumienia: Mała już nie pije mleka od dwóch nocek. Pije wieczorem przed spaniem i rano. Trochę marudzi, ale jej przejdzie.