Jaki barszczyk jest u Was serwowany na Wigilę? Czy na bazie buraków, czy grzybów? Jakie oprócz barszczu królują u Was potrawy na wigilijnym stole? Czy macie w tradycji dostawiać dodatkowy talerzyk?
Barszczyk czerwony z uszkami (bez mięska) i grzybowy z kaszą. Obowiązkowo pierogi z grzybami i kapustą, karp w dzwonki, gołąbki z kaszą i sosem grzybowym, kluski z makiem i bakaliami, bób. Tych potraw nikt nie może się doczekać :)
Barszcz grzybowy, pierogi z kapustą i grzybami, karp,śledzie, kompot z suszu.Skromniutko.
czy mógłby ktoś podać przepis na barszcz czerwony gotowany na burakach?nie chcę znowu jeść tej chemii z torebki....
na wigilie to powinien być barszcz z suszonych borowików z kaszą. Uszka też z suszonych grzybków. Pierogi ja robię różne z kapusty i opieniek z kaszy gryczanej i cebulki. Smażę dorsza z sosem greckim. Karpia smażę. Racuchy postne, kompot z suszonych owoców. Fasola. Śledziki. Tatar z łososia. Smażę śledzie z rodzynkami. Pusta dodatkowa zastawa obowiązkowo. I kolęda na sianku.
tylko barszczyk z kasza gryczana kapusty kiszonej grzyby i cebulka smażona na oleju rzepakowym mniam
Oczywiście barszcz z kaszy gryczanej, borowików, cebuli i oleju rzepakowego postnego. Boże jaki on pyszny.................
W moim domu zawsze jada się barszcz czerwony z uszkami Barszcz już można zakwas przygotować w słoju to robię około, 1 lita ,zalewam dwie try kromki chleba razowego wodą przegotowaną dodaję buraki czerwone ja daję pokrojone w ósemki a lubię najlepiej małe to też biorę 4 sztuki jedno jabłko takie jakie mam ale może być kwaskowe,szczyptę cukru przykrywam gazą i trzymam to w temperaturze pokojowej.W Wigilię biorę garnek nastawiam wodę około 3 litry wrzucam liść laurowy , ziele ang ,kilka suszonych grzybków wcześniej opłukanych i gotuję około 30 min na małym ogniu dodaję też włoszczyznę .na tarce ścieram buraki surowe około 4 sztuk pogotuję krótko około 5-8minut, przecedzam do drugiego garnka i mam wywar z buraków i grzybków .Dodaję zakwas doprawiam solą i pieprzem .Gotowe tyle się opisałam a to tak szybko się robi ale że jesteś nowicjuszka. Być może są inne sposoby lecz ja od wielu lat taki robię .Podaję z uszkami własnoręcznie robionymi.
Barszcz z kapusty kiszonej z kaszą tatarczaną i grzybami, kapusta z grzybami, pierogi z grzybami i kapustą,sledzie, karp smażony,galareta z ryb,kompot z suszu,pieczywo,racuchy.Czasem jeszcze jak mam czas i mi się chce to kluski z makiem. Nakrycie dla goscia jak najbardziej.
przepis na barszcz z buraków :) http://www.youtube.com/watch?v=I_yE5F93XOc
ja kiszę barszcz z buraków,buraki, czosnek, sól, woda i kromka chleba, jak ukiśnie gotuję wywar rosołowy i dolewam ukiszony barszcz.
Ja też sobie kiszę czerwone buraczki na barszcz.Polecam. Naprawdę nie ma z tym wiele roboty.
Gość_mi a kluski to sam/a robisz czy kupne?