Jutro odbędzie się spotkanie trójek klasowych w sprawie organizacji balu dzieci z gimnazjum i w sprawie zakończenia roku szkolnego. Chciałabym zaapelować do dyrekcji nauczycieli i rodziców aby temu zaprzestać. Te dzieci mają po 16 lat mają jeszcze czas na bale. W ubiegłym roku duża grupa uczniów była najzwyczajniej w świecie pijana. To wszystko pod obecność dyrekcji nauczycieli i rodziców. Koszt takiej imprezy to 40 zł koszt kreacji też nie mały. Kwota na zakończenie roku szkolnego niby na kwiaty 35 zł tak naprawdę to bomboniery i kosze upominkowe. Czy naprawdę nie można zrobić tego skromnie i bez takich kosztów?
12.44
Juz nie długo skończy sie ta szopka z balami gimnazjalnymi,i bardzo dobrze.
I ktos powie,ze gimnazjum nie psuje młodzieży?? W głowach im sie przewraca,bo chodzą do gimnazjum i juz tacy dorosli,a niektórzy nauczyciele i rodzice jeszcze im w tym pomagają.
Skończy się jako bal gimnazjalny, będzie bal klas 8.
Jak za dawnych lat.
Ostatni rok. Nauczycielki w gimnazjum czuja sie chyba jak profesorki. Czyj to wymysł? Nareszcie koniec. Dzi,ęki PIS.
Wymysł nauczycielek? Nieźle się uśmiałam. Popołudnie zajęte.
Nigdzie nikt nie pisze, że nauczycielek ale i nie dzieci. Mamusie chyba mają takie głupie pomysły zamiast pogonić
"dorosłe" dzieci do nauki. No, ale przecież i nauczyciel macza w tym palce skoro bal się odbywa. Gdyby nie było takiej mo,żliwości to nikt z rodziców nie miałby nic do poeiwdzenia. Dziecie raczej nie rządzą jeszcze. Gdzie ktoś napisał, że wymysł nauczycielek, he?
A ja chcę żeby moje dziecko poszło na taki bal . I uważam ,że wiek 16 lat jest jak najbardziej odpowiedni na pierwszy szkolny bal, który z pewnościa dzieci będą mile wspominać przez wiele lat. A wychowanie w trzeźwości wynosi się nie ze szkoły tylko głównie z domu. Co do alkoholu to zgodzę się , że trzeba bardziej pilnować aby, nie znalazł się na terenie szkoły. Co do kosztów no to chyba trudno zorganizować taką imprezę za 10zł. A koszty zakończenia roku szkolnego w młodszych klasach bywają wyższe, to zależy od rodziców. Poza tym taki bal to chyba nie jest przymusowy, nie chcesz to nie musisz posyłać dziecka , ale na pewno nie musisz zabraniać innym.
Nie wiem do konca jak to jest w gimnazjum ale w szkole średniej są półmetki i studniówki. Są to jednak imprezy organizowane przez rodziców i uczniów, obecnie już poza murami szkoły. NIe sądze aby na takim "balu" obyło się bez alkoholu i nie sadzę aby nauczyciele chętnie brali w nich udział właśnie ze względu na to. Ktoś tu wczesniej pisał i wychowaniu w trzeźwości, które wynosi sie z domu. To dlaczego na tych imprezach tylu pijanych nastolatków??
No a dlaczego nie piją w domu? Bo się rodziców boją a w szkole chyba ,żadnej kontroli nie ma w takim razie.
No właśnie. A rodzicom wstyd... nie umieją wychować to lepiej zabronić wszystkim, nawet tym dobrze wychowanym.
Nie ma już balów, ostatni w czerwcu i razem z gimnazjami zniknie ta głupota, czyli bale dla dzieci udających dorosłych. Jakie koszty zakończenia roku szkolnego w młodszych klasach? U nas wielu nawet na kwiatka nie da. Ludzie są mądrzejsi.
Moje dzieci są w różnym wieku i już ładnych parę lat chodzą do różnych szkół i do tej pory nie zdażyło się , żeby nie było składki na koniec roku u któregoś z nich.
To, że nie wszyscy rodzice dają to normalne bo nie wszystkich stać,ale niektórzy daja ile mogą bo są honorowi. Trzeba umieć się zachować.
17:40 raczej te, które stać mają rozum, a nauczyciel ma pensję i to te biedniejsze niestety ciułają dla nauczyciela i księdza.
honorowi nie dają łapówek.
Podziękowanie na koniec szkoły nazywasz łapówką? Ciekawe kto daje na zakończenie szkoły łapówkę.
Tak, dla mnie prezent to też łapówka. Nauczyciel, lekarz, urzędnik ma pensję i uważam, że każdy prezent to to samo co pieniądze.
No i za co podziękowanie? Hm? Przecież nikt nic za darmo w szkole nie robi.
Za nadzwyczajną tolerancję zachowania co niektórych uczniów. Mogliby robić problemy wszystkim ale nie chcą . Za darmo toleruja obelgi, szantaże i za to powinni mieć podziękowane , za nadzwyczjną cierpliwość do dzieci w bardzo wielu przypadkach.