tak dla formalnosci w tym samolocie jest 240 miejsc w tym ok 20 biznes
Brawo PANIE TADEUSZU:)Nie ważne kto na pokładzie,to tacy ludzie jak my i udało się
Gdyby zawrócił to też lądowałby bez podwozia. O jakim narażaniu na śmierć mówisz skoro nie miał na to bezpośrednio wpływu (mógł tylko wybrnąć z opresji lub nie - 2 opcje)? Przy lądowaniu duże znaczenie ma czynnik ludzki w tym emocje podczas zagrożenia - świetnie sobie poradził. Dobry pilot i nie szukaj tu tanich sensacji.
To było do mądrali z 21.11
Tak jak się coś stanie to szukają winnych ale w dzikim kraju czy jest źle czy dobrze to k... trzeba się do czegoś kulturalnie mówiąc przypiąć, więc pokrótce odeprę argumenty gościa z 21:11.
Tak miał po starcie otworzyć dziwi i zerknąć pod kadłub czy urządzenia informujące o podwoziu mówią prawdę... , co do reszty jakbyś chodził(a) na lekcję fizyki to wiedział(a) byś że pogoda była tylko jedną z okoliczności sprzyjających bo takie sprawy jak współczynnik tarcia siła odśrodkowa i związane z tym przeciążenia itp są chyba Tobie nie zrozumiałe ... ponadto miał zawrócić i z 73.100 kg runąć na jedno z amerykańskich lotnisk.
Całokształt Twojej wypowiedzi świadczy o tym iż za dużo powtarzam za dużo i za biernie oglądasz TV dlatego przypominam Ci iż było to pierwsze lądowanie bez podwozia "na żywo" w Polsce - normalność to jest i była we wspomnianych symulatorach.
Zdrowie załogi po raz kolejny ... Pan Tadeusz Wrona czapki z głów ...
lecac dalej z info ,ze ma uszkodzone ewentualnie nie zamkniete podwozie narazil ludzi ,tylko tyle ,ze tu udalo mus sie wyladaowac ,ciekawe co by zrobił gdyby pogoda byla zupelnie inna np wietrzna
Tak do tego wydarzenia może podejść tylko Polak. Nie cieszy się że , ma podarowane drugie życie, ale szuka dziury w całym i docieka dlaczego to jemu ktoś podarował życie. A powinniśmy pochylić czoła przed takim człowiekiem Polakiem panem T. Wroną , czapki z głów.
Moim zdaniem w takich przypadkach decyzje korzystną co tu kryć dla przewoźnika ponosi pilot ,niedawno zawrócono samoloty lotu z tej samej zdaję się serii do USA .Tu po pęknięciu szyby nie lądowano na najbliższym lotnisku tylko wrócono do kraju .
http://www.informacjeusa.com/2011/09/11/samolot-lot-do-nowego-jorku-zawrocony-do-warszawy/
Tu 2 lata temu zawrócono po starcie .
Kto wie może to ten sam samolot ?
http://www.tvn24.pl/0,1612276,0,1,kolejna-awaria-samolotu-lot,wiadomosc.html
Pani wrażenia po tym wydarzeniu
http://www.tvn24.pl/1,251,8,59198423,158178314,7011357,0,forum.html
Być może modele się różnią nie mniej tu zrzucali paliwo a w tym co wracał ponoć się nie dało .
http://www.tvn24.pl/1,251,8,58224352,155644143,6852735,0,forum.html
Tu 3 lata temu być może nawet wzmianki nie bylo za bardzo
Nie wstawiam tych linków by siać panikę czy jakąś borutę tylko brakuję mi równowagi w różnych relacjach .Niedawno zawrócono jakiś samolot LOT u tłumacząc się tym ,że każda usterka wymaga natychmiastowej naprawy i powrotu maszyny na lotnisko .Tu i w przypadku maszyny zawróconej koło Dani nie wylądowano na najbliższym lotnisku tylko ciągnięto do lotniska bazowego i tego nie licząc kosztów do końca nie rozumiem ,bo raczej o bezpieczeństwo nie chodziło .
Mam wrażenie ,że los pana Wrony w zależności od lądowania mógł być zgoła odmienny ,lądował perfekcyjnie i jest bohaterem (z tym że z czasem różnie potem jest a przekonał się o tym już pilot helikoptera z Millerem ) .Gdyby mu nie poszło przez tych samych ludzi został by okrzyczany mordercą .
Pewnie mnie wielu zaraz o to zje ale co mi tam :P,nie jestem miłośnikiem lotnictwa i nie lubię wszystkiego łykać co mi podają aby było jasne .
Dobrze @człowiek, że napisałeś, że wypowiadasz się okiem laika, bo fachowcem rzeczywiście nie jesteś:) Takich niezawodnych maszyn jak te boeingy świat dawno na oczy nie widział. A że czasem zdarzy się jakaś drobna usterka, to cóż... Nie ma rzeczy niezawodnych:) Poza tym, takie lądowania są opanowane do perfekcji przez każdego pilota. Jakby nie umiał tak wylądować to nie byłby pilotem;]
@server dzięki,że napisałeś od razu mi się humor poprawił zwłaszcza po przeczytaniu o tych opanowanych lądowaniach :) ,jako laik "znafco" napisze Ci ,że to był aż kolejne całe pierwsze lądowanie tego typu na tym lotnisku :))))).
2 sprawa to to ,że są różne zachowaniu po usterce na terenie kraju a całkiem inne w odległości tysięcy kilometrów od docelowego portu ;) .
Tak server, takie lądowania są na porządku dziennym i dla każdego z pilotów to pikuś :)))))))))))))
Wczoraj ok 14 leciał dosyć nisko nad Wesołą i Sulejówkiem a za nim dwa F16 w pierwszej chwili pomyślałąm ze chyba ktoś porwał ten samolot lecz na szczęście wszystko się wyjaśniło. Huk był niesamowity przy tym aż szyby w oknach drżały:)
Piloci raczej nie ćwiczą lądowania bez podwozia w realu :), Server. Po prostu nikogo na to nie stać a symulator tego nie oddaje.
ej dzis robią z pilota bohatera a za tydzień prokuratura wytoczy mu postępowanie. już cos przebąkują, że jak startował to były sygnały że coś nie gra, ale on i tak polecial. ZObaczycie ja wam to mówię.. Jarząbek. Polska reality :D
gratulacje dla pilota,spisal sie znakomicie,niech dalej lata jak orzel i londuje jak wrona..szacunek
zasada jest prosta i procedura tez.z takim uszkodzeniem piot powinien zawrocić ewemtualnie ladowac na najblizszym lotnisku to ze wyladaowal to inna para kaloszy ,wiec co niektorzy maja racje,w pewnym sensie zlamał zasade i narazil ludzi ,tylko to sie przeilcza .to nie jest byle jaka usterka a jedna z powazniejszych gdzie piot ma obowiazek byc pewien czy ma schowane czy nie podwozie.Ale bohater