nie otworzyło się podwozie. 260 osób na pokładzie
ufff, wszystko ok
Udało się
...WYRAZY OGROMNEGO UZNANIA DLA PILOTÓW SAMOLOTU !!!!!!!!!!!!! rozumiem że,takie lądowanie wchodzi w skład normalnych procedur i obowiązków pilotów ale uważam iż odpowiednie służby-instytucje powinni DOCENIĆ ten fantastyczny wyczyn PILOTÓW,takie lądowanie nie zdarza się codziennie,ocalili życie ok.155 ludziom !!!!!!!!!!!
byłem w tym samolocie ,a teraz jestem w domu .nie siądę już w życiu do samolotu .
jasne, zwłaszcza, że nie puszczali pasażerów tak szybko:)
Szacunek dla pilota.Mistrzostwo pilotażu. Współczuję przeżyć załodze jak i pasażerom i ich rodzinom.
a dopiero wczoraj bodajze w którymś polsacie był program o katastrofach iłów z 1980 r ,w którym zgineła Anna Jantar i z 1987 r w lesie kabackim,tamte samoloty tez wracały z USA,gdy usłyszałam zajawke informacji ,aż mnie ciary przeszły .Wielki szacun dla pilotów....
JAKIEŚ FATUM NAD NASZYM LOTNICTWEM... CHWAŁA TYM, KTÓRYM SIĘ UDAŁO...
Jakie fatum ? tych akurat Boeingów parę spadło już na świecie ,a usterka zdarza się zapewne dużo częściej ,mogę się mylić ale latające na tej trasie miały być zastąpione nowymi modelami a to oznacza ,że te co latają są dość mocno wyeksploatowane .
Nadal są to najbezpieczniejsze maszyny i nie tak stare jak ci się wydaje.Może też dlatego udało się wylądować.Poczytaj i tyle.
Nie piszę ,że są zabytkowe nie mniej przy tak nierentownym biznesie jak lotnictwo nie wymienia się maszyn z powodu kaprysu zwłaszcza w czasie kryzysu ;) .
Nie trzeba się specjalnie znać na lotnictwie by zrozumieć ,że zakup nowych maszyn oznacza wymianę poprzednich a nie zwiększanie ilości lotów .Z tego co czytałem zamówili 14 a zostało 8 nowych maszyn 787 , maszyny już dawno miały latać w ich liniach ostatecznie ponoć w przyszłym roku ma polecieć pierwsza sztuka ale ile w tym prawdy nie wiadomo bo sama maszyna sprawiała sporo kłopotów w fazie testowej .Tyle okiem laika bo znawcy nie mam zamiaru udawać :P.
Uwierz,jeszcze długo będą latać, a rozwiązania techniczne min. poszycie kadłuba,stawia je w gronie najlepszych statków powietrznych. dlatego wykonują najdalsze i najbardziej wymagające loty.
Wielki szacun dla pilota!!!!!
Szybki jesteś kolego :) z 1 listopada 18.01
http://www.fakt.pl/Skandal-na-lotnisku-po-ladowaniu-boeinga-,artykuly,135584,1.html
Widziałem to na żywo. Tego nie da się opisać. To co widać w TV i co widać na żywo - to nie to samo. Serce zamarło jak lądował, chwile oczekiwania, cisza, iskry wydobywające się spod samolotu , błyskawiczna akcja służb bezpieczeństwa. Jak samolot stanął i ludzie zaczęli zjeźdzać po tej poduszce odczuliśmy ulgę. Lądowanie było pokazem umiejętności najwyższej światowej klasy - istny majstersztyk. Brawo Panie Kapitanie Wrona , brawo Oficerze Jerzy Szwarc i brawo cała załoga. Dla 230 pasażerów, a także dla nas jesteście bohaterami! Oszukaliście śmierć w dniu Wszystkich Świętych.
W związku z 01.11 wieczorem wypijemy symboliczną lampkę za tych co odeszli,
a potem będziemy opijać przede wszystkim tych co powtórnie się dziś narodzili podczas lotu nr 16.
Do końca trzymaliśmy kciuki za pasażerów i załogę tak jakby leciał tam ktoś z naszych bliskich, emocje jakie nam towarzyszyły stygną w nas do teraz
... Pan Tadeusz Wrona czapki z głów ...
A tak naprawede pilot zadziala niezgodnie z procedurami powinien wrocic na lotnisko z ktorego wystartował gdyz nie wiedzial czy leci z otwartym czy zamknietym podwoziem, i teraz lecac coraz wyzej i wieksza predkoscia narqzał ich przez 9 godzin lotu na smierc ,to ze wyladował precyzyjnie zawdziecza nie tyle umiejetnosciom co tym ,ze na szczescie byla ladna pogoda wodoscznosc odpowiednia oraz to ze nie bylo wiatru ,co spowodowało posadzeie maszyny bez sciagania bocznego ,Nie ma w tym nic z bohaterstwa poprostu szklenie dalo o sobie znac czyli normalnosc