szukam dobrego samochodu jaki polecacje tak do15 tys.
BMW e39, super auto za te pieniądze :)
to zależy jaki.Kombi sedan hatchback.Ja miałem volvo v40(kombi to jest) i mogę ci to autko polecić.Fakt jak na kombi troszkę mało miejsca z tyłu,ale wynagradza ci to zawieszeniem,metalowe a nie aluminium jak w vw audi.Miałem 4 lata 60tyś km zrobiłem i wymieniłem tylko łączniki stabilizatora i końcówki drążków,teraz pomyśl ile razy wymienić musisz zawieszenie w vw i audi.Pomyśl nad volvo a do 15 tyś spokojnie kupisz ładne volvo.
Każdy będzie polecał co innego. Ja na przykład Toyotę. Do 15 tys. można kupic jakiś starszy model, a akurat w przypadku tej marki (zwłaszcza modele produkowane w Japonii, nie we Francji) uważam, że nawet te starsze roczniki sprawują się dobrze.
1. Jaka klasa auta
2. Jaki silnik duży/mały
3. Jakie paliwo
4. Ile masz na ewentualne naprawy ( zawsze będą)
5. Spalanie ( czy liczy się bardzo przy wyborze)
6. Ceny części ( czy stać się na ewentualne naprawy po 1000 PLN)
7. Jakie nadwozie
Odpowiedz sobie na te pytania i napisz to coś się wybierze.
Za 15 tyś można kupić BMW 740 a można i Fiata 600.
autko teraz to im starsze tym lepsze (szczególnie w dieslu), kup coś bez wodotrysków jak dbasz o swój układ nerwowy i chcesz spokojnie jeździć po mieście czy w trase a nie do mechaników i serwisów :)
ad.1. B lub C
ad.2. 1.6 lub 1.8
ad.3. benzyna
ad.4. ok. 1500
ad.5. do 10l/100km
ad.6. jak najtańsze, ew. zamienniki
ad.7. Hatchback
B - Hultaj GETZ - dobre niedoceniane autko. Dzięki czemu ceny są atrakcyjne. Dostępna fajna wersja z silnikiem 1,6. Będzie najmłodsze i najmniej wyeksploatowane.
Jak znasz się na utach to warto szukać Honda Jazz (będzie starsza i trudno znaleźć i części droższe)
Mnie podoba sie IBIZA.
Ja bym rozważył klasę B+ czyli taki mikrovan w oparciu o B klasę:
1) Fiat IDEA (ale Diesel JTD) - tanie części i niska cena
2) Opel Meriva - części tanie i dobrze dostępne.
3) Ford fusion ( brzydal)
C - W kompaktach autka są bardziej skomplikowane. Warto zwrócić uwagę na zawieszenie. Przy naszych "drogach" wielowahacz" tylko dla osób, które wiedzą z czy to się wiąże itp. Dlatego polecam autka ze zwykłym McPhersonem oraz belką skrętną z tyłu.
Ja bym szukał"
Astra H (3) 1,6 - Technicznie ASTRA G (2) w ładniejszej budzie. Tanie części i duża podaż aut, ale i pobyt duży.
Leon
Albo szukać Minivana typu:
Opel Zafira - technicznie to Astra.
Jeżeli nie boisz się dziwolągów to warto iść w koree:
- Chevrolet lacetti - tanie i niezłe auto
Jeżeli sie nie znasz to nie szukaj VW, Skody, Toyoty, Hondy, Francuzów bo 3/4 aut to przystanki wyklepane i wyplakowane. Na pewno Ci się spodobają ale będziesz żałował.
Leon albo a3. Zadbane egzemplarze dobrze sie trzymaja.
Kup coś z :VW lub Opla ,Bemke omijaj bo paliwo cię zeżre.jeśłi jest to pierwsze twoje autko i nie masz doświadczenia ,co gdzie i jak to wybieraj najprostsze marki czyli Astra ,Golf,Fiata omijaj ze względu na niską jakość i trwałość,Toyota drogie części.Nie pakuj się w Getze,Jazzy ...ktoś ci zle zyczy.Jeśli nie znasz się na samochodach ,poproś kogoś ,zapłać pare złotych uczciwemu znawcy o którego dość trudno.Zadaj sobie trudu i znajdż taniego dobrego eksperta od samochodów.Najlepiej jeśli auto kupisz o właściciela omijaj handlarzy bo cie wyportkują. W naszym mieście co drugi to handlarz ,uważaj na nich,wysonduj który oszust a który w miarę przyzwoitości to robi.
skoda octawia 19tdi 90km.niezawodne oszczedne i pojemne
Co myślicie o Toyota Avensis po 2001r. benzyna, mazda po 2002r. benzyna Premacy lub 323F, Volvo S40 benzyna po 2001r., Rover 400 benzyna, Fiat Stilo ???
Avensis niestety lubi brać olej, ale które auto nowe nie bierze ;) Volvo bardzo elegancki, ale powiem Ci że strasznie mało miejsca na nogi, zwłaszcza jak z przodu siądą normalni wzrostem. Stilo? Pewnie wiele osób mnie obśmieje, ale bardzo niedocenione auto, może nie powala dizajnem, ale... :)
miałem volvo i fakt mało miejsca jest na nogi ale klasa i wygoda podrózowania wynagradza to.mam avensis II benzyna i oleju nie bierze grama chodż pali troszkę.
Tu masz strone aby poczytać, popytać na temat avenisa
http://www.avensisklub.pl/index.htm