Ale bez przesady ja musze nieraz tydzien pracowac na to 800 zl
ty tydzień a inni miesiąc
800 zł za pogrzeb a jeśli wola jest aby pogrzeb był w innej parafii to 400 zł na zaświadczenie i 800 zł w tej innej
(przykład z zycia - osoba żyjąca 70 lat w parafii X, pod koniec zycia ze względu na potrzebę opieki miaszkała jakiś czas w parafii Y, wola była taka aby pogrzeb był w parafii rodzinnej - grobowiec, przywiązanie itp., samo się rozumie )
Kwoty zostały z góry narzucone - nie było możliwości negocjacji.
Miłuj bliźniego!!!!
Chodzi tylko o biznes moi drodzy. Wiara wiarą a kościół kościołem - zło i zakłamanie.....
Nie w każdym wypadku tak jest gościu 12:55. Nie uogólniaj więc. Poza tym, organista czy kościelny nie przyjdzie za darmo w środku dnia na pogrzeb bo niby w imię czego ma to zrobić? Troszeczkę zrozumienia. Światło w kościele też kosztuje, nikt za darmo go przecież nie daje. Jeśli komuś nie odpowiada pogrzeb katolicki, zawsze może urządzić sobie świecki. Mistrz ceremonii świeckiej tez niezłą dolę weźmie bo podobno to teraz świetny biznes i coraz więcej takich osób się pojawia na rynku.
tak było w jednej z ostrowieckich parafii w ubiegłym roku - organista i kościelny oczywiście był opłacony oddzielnie
a osobiście znam jeszcze kilka takich przypadków
Ofiara za pogrzeb - można zrozumieć
ale to pozwolenie - 400 zł - szok - wystarczy 1 minute aby wypisać
To ja Ci powiem w imię czego ma to robić z miłości do bliźniego.Ta wiara ma na celu tylko władzę jak mówi historia i nic więcej.
Między innymi dlatego ja nie chcę na moim pogrzebie żadnego księdza .
Dawno temu już zrozumiałem że człowiekowi nie potrzeba żadnych pośredników.
Nie chcesz księdza ale do wątku o księdzu zaglądasz i zabierasz głos. Śmieszni są co niektórzy:)
A ksiądz 45 minut...
Nie wiem gdzie Wy chodzicie na te pogrzeby, ale ja za pogrzeb babci zapłaciłam łącznie w Kościele 850 zł. Tzn; ksiądz , organista i kościelny
Ja za wypisanie kartki nie dałam nic. Choć miałam przygotowane 20 zł :)
to tu pochwała się należy
czy to w Ostrowcu?
Oczywiście że w Ostrowcu
W Ostrowcu Świętokrzyskim?!!!!!!!!!!!!!!!!!Nie ,to niemożliwe.
Ja też nic nie płaciłem za wypisanie kartki. Dlatego, jak ktoś pisze takie bzdury to ciężko mi uwierzyć, choć pewnie zdarzają się i tacy księża. Najbardziej mnie śmieszy jak marudzą ludzie, którzy na co dzień z Kościołem są na bakier a jak trzeba kogoś pochować czy wziąć ślub to zgłaszają swoje żale, pretensje i wymagania. Wyluzujcie.
Na pewno nic nie daliście??????????????/
Tak, na pewno. Czemu tak Cię to dziwi gościu 06:45?