Powiedz to dumnemu narodowi żydowskiemu. Niech nie czci Holokaustu, powstania w Getcie warszawskim oraz innych dramatycznych, a przy tym przegranych dla nich wydarzeń, których w ich historii pewnie nie brakowało.
1 maja - fajna data, aby poswietowac rocznice otwarcia dla nas Europy.
Akurat wejście do UE to wielka narodowa tragedia-drożyzna, drożyzna głupie przepisy a jeśli chodzi o te cudowne melllony co to płyną na drogi, baseny itp to jest to nasza składka a po drugie to poczytajcie jak gminy się zadłużają, żeby zdobyć unijne pieniądze.Trzeba mieć wkład własny, niekiedy 75% wartości.Dyrektywy UE swoją głupotą przewyższają dyrektywy Moskwy.
Walczylismy o wolność a nie o kolejne przykrecanie śruby tymrazem z zachodu
ale pismenie nie ma rozwoju kraju ani nie ma polskiej gospodarki a skoro nie ma polskiej gospodarki to robimy na obcokrajowcow a jesli tak to nie ma progresu tylko regres :)
Faktycznie, nic przez ostatnie lata sie nie zmienilo - szkoda, ze w mentalnosci niektorych. Za komuny pracowali na obcokrajowcow ze wschodu, teraz ze swiata. A wokolo dalej chaty ze strzecha, gdzieniegdzie maluch przemknie, chodzimy w lachmanach a jeden telefon jest na 10 000 mieszkancow i to na korbke a rozmawiamy majac puszki polaczone sznurkiem.
ale nie rozumiesz. ;/ jakby to ujac nie jestem dobry w wyrazaniu swoich przemyslen , chodzi o to , ze ..... my nadal nie mamy wlasnej gspodarki wszystko sprywatyzowane Polska nie ma zadnych zakladow panstwowych z ktorych moglaby czerpac zyski , brak ludzi ktorzy mogliby tym wszystkim sensownie zarzadzac. Pracujemy dla obcokrajowcow ktorzy robia z nami co chca i to jest problem , fakt faktem standard zycia sie podniosl jednak nadal zyje sie z dnia na dzien. Jejuuuu puscilbym slowotok bo mam teraz milion pomyslow ale nikt by mnie nie zrozumial :D jak zawsze zreszta. Powiedz mi dlaczego np taki hiszpan mogl przejac hute i zarabiac na niej kase ? Wniosek jest taki ze mamy ulomnych rzadzacych, mielismy tyle zakladow ktore przynosilyby zyski ale po co kiedy mozna od razu wpasc do koryta i zrec do pozygu. Zadluzyc i sprzedac.
Przejmujac hute Hiszpan co nieco na poczatek wrzucil kasy, dodatkowo zapewnil swoje rynki zbytu.
A co do firm, to jest calkiem sporo polskich firm, doskonale prosperujacych i wcale nie wszystko jest obce.
A przy okazji zapytaj kochanych Rodakow dlaczego wola kupowac tzw. markowe ciuchy, czy chinszcyzne. Jedno dla szpanu, drugie bo tanie (choc wcale nie znaczy ze dobre). I tak mozna sobie paplac bez konca.
Huta to jeszcze mało, a gdzie jest cukrownia, cegielnia wólczanka , drewmet,transbud,modeks - jeszcze tak długo mogę........przecież te zakłady przynosiły zyski.
Pajączek, państwowe zakłady to najgorsze co może być dla gospodarki.
Ja z taką tezą się nie zgodzę wszystko jest dobre państwowe czy prywatne tylko żeby o to dbać jak się kiedyś mówiło PAŃSTWOWE TO NICZYJE .Odniosę się tzw.. Państwowych zakładów udowodniano że dyrektor i zarząd działał na szkodę bezwzględny przepadek mienia i do kryminału a nie wykupywanie za pół darmo.Co się zaś tyczy "Jak by przynosiły zyski to nikt by ich nie zamykał" to proste tak samo jak stocznie żeby nie robić sobie konkurencji .