jak nie wiesz to nie pisz, albo chociaż dowiedz się więcej. Jeśli twoim zdaniem "załatwienie formalności" to to samo co znalezienie pieniędzy to gratuluję myślenia. W tak krótkim czasie trzeba było znaleźć pieniądze i Dudzie udało się. Wciągnął do współpracy gminy z powiatu - super działania. Ciekawe jak na ten apel Starosty odpowiedzą ostrowieckie firmy?! Zobaczymy, jak się zachowają? Dla dobra wspólnego. Oby tak dalej Panie Duda.
4-5mln.
Co ma piernik do wiatraka ,ilość kosciolow do ilości rezonansow ,a wlasciwie to ma,Tu i tu sa pieniądze podatnika i ludzi ,roznice widzisz gościu sam albo sama ,Dajesz kase i kosciol powstaje ,dajesz kase państwu rezonans masz tylko jeden :)))))Tak działa to państwo uczciwość i do kogo zal??????głosuj dalej na PO -ło
Z dotacji państwa idzie w tym roku 16mln na Świątynię Opatrzności. Byłyby 4 rezonanse. Tylko po co, skoro można iść do świątyni i się pomodlić o zdrowie.
Państwo polskie chce kupić pociski powietrze - ziemia jako wyposażenia naszych F16.
Koszt jednego - jakies 50 milionów.
Byłoby za to 12 rezonansów.
Takich pocisków chcemy kupić 40....
to już daje prawie 500 rezonansów...
czyli na każde województwo - jakieś 28 sztuk tych rezonansów.
może to skomentujecie ?
może więc sprzedajmy te F16, czołgi oddajmy na złom, a żołnierzy wyślijmy do domów, a za oszczędności kupimy z 20 000 rezonansów? tylko że wtedy przyjdą ruskie i sobie te rezonanse zabiorą...
Nie siej defetyzmu. Od tego jesteśmy w NATO żeby nas ruskie dotknąć nie mogły ze strachu przed sankcjami innych państw. Ty się boisz o wojnę z ruskimi, a nasz kraj od kilkunastu lat jest pod atakiem ekonomicznym zachodu i jakoś Ci to nie przeszkadza. W dzisiejszych czasach wojny są tylko przykrywką dla pozyskania surowców naturalnych z danych krajów, nic więcej, a my nie mamy tutaj niczego poza węglem.
Czyli skoro jesteśmy w nato, powinniśmy zrezygnować z wojska i nowoczesnego uzbrojeni, tak? Jak masz dużego i silnego starszego brata, to sam nie musisz umieć się bić? Może powiesz np. jakie to niezwykłe bogactwa miała Ukraina napadnięta przez Rosję? I co w ogóle ma NATO do sankcji uchwalanych przez Unię Europejską? A atakiem ekonomicznym zachodu mnie nie rozśmieszaj, rozejrzyj się choćby po ostrowieckich ulicach i zakładach, jakoś zachodnie firmy nie palą się do ich wykupywania, Polacy też, a Twoim zdaniem nawet ruscy by ich nie chcieli. Aż tacy jesteśmy bezwartościowi?
Widać, że alicja jest jakimś nowym "ekspertem" od prowadzenia nowoczesnych wojen :)
Alicja jednak nie zauważyła do tej pory, że przyjęcie nas do NATO było decyzją polityczną, a nie militarną :)
Nasz potencjał militarny... hmm...
może lepiej jednak skupić się na tych rezonansach.... większa z nich korzyść będzie :)
To co alicjo z tymi rezonansami ?
może zrezygnujmy tylko z jednego z tych pocisków - wtedy na każde województwo przypadnie 1 dodatkowy rezonans - może właśnie ten, którego tak brakuje w ostrowcu ?
Zobacz jak przeczysz własnym słowom - najpierw chcesz obniżenia naszego potencjału militarnego (bo kto stoi w miejscu, ten się cofa - to akurat nie zmieniło się od tysiącleci), a potem narzekasz, że jest jakiś taki niski, więc lepiej żeby go w ogóle nie było, bo nasi przyjaciele z zachodu nas obronią. To jak to w końcu jest? I dlaczego mamy oszczędzać akurat na broni, która zwiększa nasze bezpieczeństwo? Do górnictwa dopłacamy średnio 70 miliardów rocznie, a i tak wystarczyła jedna wizyta górników pod sejmem, by dostali ot tak 300 mln złotych. I jaka korzyść z naszego górnictwa? Utrzymanie górniczych emerytur i przywilejów oraz gwarancji zatrudnienia za nasze podatki. Sam policz sobie ile za to można kupić rezonansów. Może z nich zrezygnujemy? Albo z funduszu kościelnego?
Oj Alicja historia kołem się toczy.Ona mówi, że tak naprawdę to Polacy mogli liczyć tylko na siebie. Polska ze wzgłędu na swoje położenie jest w trudnej sytuacji bo mocarstwa takie jak USA i Rosja walczą o swoje wpływy.A walka jest bezwzględna jak widac na przykladzie nie tylko Ukrainy. Polacy nie sa narodem lubianym no chyba tylko tam gdzie nie wiedzą gdzie znajduje się Polska. Moje zagraniczne wojaże pokazały mi, że Polaków nie lubią Ukraińcy Liwini, Czesi,ba, nawet Azjaci. To chyba myślę o czymś świadczy.
Może świadczy to o tym, że nie lubili ciebie, a nie Polaków...? Poza tym, skoro Polacy mogą liczyć tylko na siebie, to dlaczego uważasz, że nie powinni się zbroić? Bo i tak jesteśmy skazani na zagładę, wykupieni przez Zachód, więc lepiej chociaż kupić sobie fajne rezonanse? Tak by wynikało.
Nie zauważyłam, by nie lubiano nas za granicą, a też sporo podróżuję. Zresztą, pokaż mi choć jedną nację, którą wszyscy lubią.
Skoro uważam, że powinni liczyć na siebie to skąd Alicjo wysnułaś wniosek, że uważam, że nie powinni się zbroić?Rezonanse nie są fajne tylko czasami ratują życie ludziom i choroba moze byc wykryta nawet wtedy kiedy RTG i tomograf niczego nie widzi.Co innego jak sie podróżuje indywidualnie, a co innego grupowo.Więcej zobaczysz na wyjazdach indywidualnych. Na Kubie np. obowiązuje zakaz wpuszczania turystów do domów tubylców. Sa wyznaczone tylko dla wycieczek niektore domy i osoby, z którymi mogą turyści rozmawiać. Ukraińcy i Litwini nie lubią nas bo boją się powtórzenia z historii i Czesi również.Jedź do Indii i zobaczysz czy tylko pojedynczego Polaka traktuja źle.Albanczycy lubia wszystkich turystów i są bardzo gościnni życzliwi chociaz biedni nad wyraz.Szwajcarzy natomiast wszedzie są traktowani z szacunkiem.
zapomniałam dodać, ze bogaci Rosjanie tez są dobrze traktowani podobnie jak Norwegowie i Filandczycy, Dunczycy.
Bardzo proszę, post z wczoraj o 01:03, poza tym "W dzisiejszych czasach wojny są tylko przykrywką dla pozyskania surowców naturalnych z danych krajów, nic więcej, a my nie mamy tutaj niczego poza węglem", więc nie mamy czego się bać. Nie wiem skąd przyszło ci do głowy że podróżuję grupowo. A bogaci turyści wszędzie są traktowani z szacunkiem, nawet niemieccy, jakoś nikt in II wojny nie wypomina na plażach. Narody biedne mają tylko swoją historię i różne rachunki krzywd z całym światem, niestety.
No dla Ciebie to 4 miliony to niewielkie pieniądze?To może zafunduj drugi.Ty od Górczyńskiego?
Tak dla jasności. Rezonans załatwił Grabowski we wrześniu/październiku, a więc jeszcze przed wyborami. Przetarg na rezonans był ogłoszony 12 listopada (można sprawdzić na stronie szpitala), zanim jeszcze było wiadomo, kto zostanie prezydentem, a kto starostą. Dotacja to 3400 tys. zł (ze strony ministerstwa).
Duda załatwił 600 tys. na pokrycie wkładu własnego, dzięki czemu szpital nie będzie musiał wyłożyć tych pieniędzy z własnej kasy.