im wcześniej dziecko pójdzie do szkoły tym wydaje mi się, że lepiej, łatwiej się integruje potem z innymi dziećmi
No lekka przesada, dziecko ma kontakt z rówieśnikami, możliwość rozwoju pod każdym. Widać, że mamom nie chce się rano wstawać i zaprowadzać pociechy do przedszola. Dziecku nie będzie się nudzić. Za rok inna grupa i zajęcia nigdy nie są identyczne. Ja swojego dziecka nie zabiorę, a czy pójdzie to się okaże ok. maja.
Ja sie nie zgadzam poniewa moje dziecko 2 rok jest w zerowce i sie nudzi dobrze mama robi ze zabrala dziecko po co skaracac dziecinstwo zerowka to nie przedszkole
Większość dzieciaków, które uczęszcza do przedszkola ( w tym do kl. 0) 2 lata, radzi sobie o wiele lepiej w szkole, niż tylko po roku 0. Poczytajcie badania i jak macie możliwość, żeby wasze dzieciaki chodziły nawet 2 lata do 0, to niech chodzą. Zawsze to lepiej, niż siedzenie w domu z mamą i oglądanie filmów. Kontakt z dziećmi, zajęcia plastyczne, muzyczne, ruchowe i nawet początkowo dydaktyczne więcej zrobią dobrego, niż kochająca mama. Są kraje, w krórych dzieciaki muszą chodzić do przedszkola od 3 roku życia.
Tyle, że u nas dzieci z przedszkola przynoszą zazwyczaj zapalenia niż wiedzę, ponieważ mamy niestety nieodpowiedzialnych rodziców którzy chore dziecko na siłę wysyłają do przedszkola/szkoły, żeby było mądrzejsze, a posiedzieć z dzieckiem poczytać czy pouczyć się nie mają czasu bądź chęci.
Moje starsze dziecko chodziło do przedszkola w sumie ok. 3 miesięcy, ponieważ resztę roku szkolnego spędziło na zwolnieniu w domu. W wieku 6 lat poszło do szkoły, radziło sobie bardzo dobrze i tak jest do tej pory, teraz jest w III klasie. Ma czas na zabawę, bajkę, książkę, przyjaciół i na lekcje. Nigdy nie żałowałam, że puściłam dziecko rok wcześniej do szkoły, pomimo wielu gorzkich słów usłyszanych od ludzi którzy w wychowaniu moich dzieci nie biorą udziału.
Moja córka kończy 6 lat we wrześniu. Obecnie chodzi do grupy pięciolatków. Również mam wielki dylemat co zrobić. Czy zapisać ją do zerówki w przedszkolu czy do zerówki w szkole. Wiadomo każda zmiana niesie pewien poziom stresu nie tylko dla dziecka lecz dla rodziców również. W obecnej chwili to my bardziej przeżywamy niż dzieci. Pamiętacie zapewne ten moment kiedy dziecko szło pierwszy raz do przedszkola.Jak to będzie, czy da radę, jak będzie się czuło. Starajmy się nie zarażać dzieci atmosferą nerwów i stresów związanych z naszymi wyborami.
Obecnie podjęłam decyzję o umieszczeniu dziecka w zerówce w szkole. Zdecydowanie uważam, że pierwsza klasa to za wcześnie ze względu na niedojrzałość emocjonalną dzieci. Jednak zerówka w szkole jest moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem. Dziecko będzie miało możliwość łagodnego przestawienia się z warunków przedszkolnych do szkolnych a sama nazwa zerówka budzi mniejsze napięcia niż pierwsza klasa.Pozdrawiam rodziców.
Moja córka skonczy w maju 6 lat i nie daję jej wczesniej do szkoly tylko do zerowki w szkole, zeby juz poznała dzieci z którymi pojdzie do szkoly za rok
Moja córka pójdzie jako 7 latek do szkoły i uważam że robię dobrze, ponieważ po co puszczać dziecko wcześniej do szkoły. A do zerówki zapisałam ją w szkole