Czy dajecie 6 letnie dziecko do szkoły, moje chodzi do zerówki jako 5 latek i nie wiem co zrobić ze szkołą
To samo pytanie zadawałam w zeszłym roku bedąc w tej sytuacji. Podjęłam z mężem jednak decyzję by zostawic córkę w zerówce. wcale tego nie żałuję. Ma teraz trochę nauki i trochę zabawy,luzu. Pierwsza klasa by jej tego nie dała. Też zalezy też od dziecka. Moja córka umie już czytac i pisac, ale psychicznie i emocjonalnie nie dała by rady w szkole. Szkoda tego roku dla dziecka by tak od razu posyłac go do szkolnej ławki.Tak ja uważam. Pozdrawiam.
Mnie rodzice wysłali do szkoły w wieku sześciu lat. I żadnego problemu nie było. Skończyłem i żyję. Nikt mi krzywdy nie zrobił.
moja córka poszła jako 6 latka do pierwszej klasy i ja żałowałam swojej decyzji. teraz jest już ok ale nie było łatwo. w tym roku idzie do komunii tez rok za wcześnie to trochę za wcześnie moim zdaniem.
Mam podobny problem moja córka jest z grudnia i ma teraz 5 lat do zerówki szkolnej już chodzi ale z żoną uważamy że zostanie jeszcze rok bo jednak powinna iść swoim tokiem nauczania.
Moje dziecko tez poszlo jako 5 latek do szkoly i teraz tez niewiem co zrobic bo jest w grupie tylko 5 takich dzieci i inne ida jak jej nie dam to znowu bedzie nowa grupa 0 inne dzieci i pani i mam problem
A mój syn mimo problemów w zerówce(tak twierdziła wychowawczyni)radzi sobie super w szkole!Jest uśmiechnięty radosny i zadowolony.Lekcje odrabia chętnie a uczy się bartdzo dobrze.POLECAM!!!!
nasza córka też jest z grudnia i nie wysyłaliśmy wcześniej do szkoły, lepiej iść ze swoim rocznikiem i być najlepszą w klasie niż wcześniej i ciągle nadganiać a poza tym to do czego ma się spieszyć...
mam identyczny problem, moja córka chodzi do zerówki w przedszkolu i zastanawiam się czy ją wysłać do zerówki w szkole, do pierwszej klasy czy ją zostawiś w przedszkolu w zerówce, chętnie poczytam, co inni rodzice myślą
Szkoła szkole nie równa,w jednej jest atmosfera dla tych mlodszych dzieci super w innych nie ,w duzej mierze to od wychowawczyni zalezy i od jej podejścia do dzieci i nauczania.Mam dwoje dzieci w szkole i u jednego było ok a u drugiego nie i dopiero właśnie zmiana klasy i nauczycielki pomogla,że dziecko z checia sie uczy i lubi chodzic do szkoły,a wczesniej to rozpacz,tak więc to nie tylko dziecko i jego zdolności decyduja czy sobie poradzi czy tez nie .
Każda mama jest najlepszym psychologiem dla swojego dziecka i potrafi ocenić czy dziecko juz wykazuje zainteresowania pisaniem,czytaniem,czy lubi gdy rodzice czytają bajeczki,jeśłi nie warto poczekać rok,często 6 latek jest na tyle dojrzały,że przedłużanie pobytu w zerówce nie jest potrzebne. Mamy obserwujcie swoje dzieci....
Oczywiście rodzice widzą najlepiej, jakie mają dziecko. Rozmowa z wychowawcą też jest potrzebna, bo rodzicom czasem brak obiektywizmu. Każdy uważa , ze jego dziecko jest naj... . Program obecny klasy 1 jest taki , jak kiedyś w zerówce, czyli łatwy. Jednak oprócz umiejętności trzeba zobaczyć jak emocjonalnie radzi sobie wśród starszych dzieciaków.
Nie jest tak łatwo, jak kiedyś w zerówce. Nawet jesli jest łatwiej w pierwszej, to w drugiej- nawał materiału. Małe nie radzą sobie emocjonalnie i społecznie. Nie dawajcie sześciolatków do szkoły!!! Mam w klasie dwoje - jeden totalna porażka, drugi - dobrze, ale może za rok byłoby doskonale?
Sama wiele lat temu poszłam do szkoły w wieku 6 lat. Zawsze byłam ta najmłodsza. Potem za wcześnie na studia, za wcześnie na pracę...I dziś z perspektywy czasu - co mi to dało? Nic. Muszę pracować rok dłużej niż inni, to wszystko.
Co ty opowiadasz? Mam dwoje dzieci i widzę, że w klasie III moje młodsze dziecko uczy się tego co starsze miało już w klasie II. Dopiero tabliczka mnożenia, liczenie na razie do 100.Program jest bardzo łatwy , bo mam porównanie , bo starsza w klasie V. Ale fakt wszystko zależy od samego dziecka. Słabego emocjonalnie, małomównego, wstydliwego 6 latka nie ma co dawać, ale są też super 6-latki. Wygadane, czytające i liczące, otwarte na nowości. Dla takicj 1 klasa jak najbardziej.
Ja rowniez dalam 5 letnie dziecko do zerowki bo miał byc obowiazek pojscia do szkoly w wieku 6 lat. Ale teraz już nie ma więc od pólrocza zabieram dziecko ze szkoły czyli zerówki bo po co 2 trazy chodzic do zerowki.
Ja rowniez wypisuje swoje dziecko z zerowki i daje na 2 rok, bo po co 2 razy ma chodzić a potem się nudzić.