Tak w PRL zabraniali im pracować i lat im brakło do lepszej. Obecnie odchodzący mają dużo gorzej dzięki pierwszym 15 latom po komunie, gdzie ciężko czasem było o pracę nawet na czarno.
komuny już dawno nie ma a dzisiaj nie znajdziesz pracy bez znajomości to pretensje do tej władzy po komunie
Ta, to wytłumacz mi gdzie pracowali ludzie z 40 letnim stażem tak powolutku bym zrozumiał.
Jak masz niedorozwój to po co się wypowiadasz, cały temat dotyczy 500+ dla najniżej uposażonych emerytów a ci po 10- 15 latach pracy w PRL dostają najniższe emerytury, tyle kiedyś musiała przepracować kobieta by ją dostać.
14-14 - jednak kobieta musiała jeszcze jeden warunek spełniać - 60 lat życia
Nie mam pewności ale wcześniej wystarczyło chyba 55 jak zaliczono szczególne warunki.
Nie każdy pracował w warunkach szczególnych - przepisy o zaopatrzeniu emerytalnym były bardzo rozbudowane - było kilka wariantów możliwości przechodzenia na emeryturę tak dla kobiet jak i dla mężczyzn - brany był pod uwagę wiek, staż i także warunki szkodliwe. Pracowałam kiedyś w kadrach i dlatego pozwoliłam sobie zabrać głos. Jakie są obecnie przepisy - nie znam się.