Samorząd Województwa Świętokrzyskiego przekazał 33 mln zł na walkę z koronawirusem. Pierwszą z umów podpisano wczoraj, podczas specjalnej konferencji prasowej transmitowanej online na Facebooku. Dzięki niej 3,9 mln zł z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego otrzyma Wojewódzki Szpital Zespolony w Kielcach. – – 20 milionów złotych z puli 33 milionów, którą chcemy wygospodarować, skierowanych będzie do szpitali podległych samorządowi województwa, natomiast 13 mln zł do szpitali powiatowych – mówił podczas konferencji Andrzej Bętkowski, Marszałek Województwa Świętokrzyskiego.
400 testów na całe województwo...? To już teraz wiem, czemu tak mało wykryto przypadków. Na 1,2 mln mieszkańców. Pierwszy przypadek był chyba 2 marca. Czyli ile robimy testów dziennie? 17? Wydać wolimy wydawać miliony na leczenie niż grosze na wykrywanie. Brawo żont!
Rząd PO/PSL tak się rozpędził w likwidowaniu wszystkiego, że polikwidowal nie tylko posterunki Policji, ale też częściowo laboratoria medyczne. Teraz trzeba było je tworzyć na nowo na potrzeby pandemii. Ale to nie jest na pstryknięcie palcem i trwa dłużej niż wklepanie paru zdań na klawiaturze - gościu 10:43.
Co za bzdura, laboratoria medyczne mają znacznie większe możliwości niż jest obecnie zapotrzebowanie. Jak niby PO/PSL je polikwidowało? Które konkretnie? Bo ja widzę, że rosną od lat jak grzyby po deszczu. Kilka dni temu minister zdrowia powiedział, że można robić 3000 dziennie (od tego czasu moce przerobowe jeszcze wzrosły), ale robimy tylko 1000-1500 dziennie, bo jego zdaniem nie ma potrzeby robić więcej. Może czas już dorosnąć i przestać nieporadnie zwalać winę na poprzedników. Albo chociaż nie opowiadać głupstw.
20:00 przeczytał idiota z 19:17 na pasu tvp i tak klepie jak papuga
Ktoś jeszcze ma wątpliwości co do tego, że mamy państwo z kartonu?
"Jak ustaliliśmy, ratownikom nie zostały wykonane badania na obecność koronawirusa. Muszą czekać na wyniki badań pacjentów, z którymi mieli kontakt"
Nie mam wątpliwości co do tego, że jesteś idiotą 12:23.
A ja nie mam wątpliwości, że oczekiwać po tobie merytorycznej dyskusji to jak liczyć, że Pawłowicz przypadnie tytuł Miss Polonia.
Już dyrektorzy spółek i urzędnicy zacierają ręce , pogłębiają kieszenie ,że znowu lwią część zagarną dla siebie !!!!! co za hipokryzja !!!
gadasz wyjątkowe pierdoły, a tak na marginesie to są pieniadze z unii
naostro sraczki dostali
Jakiej sraczki? Informują o ważnej decyzji.
Michnikowskie media przecież nie podają bo to sprzeczne z ideą walki opozycji z PISem.
Nie, wcale nie podają.
Kielce już walczą z wirusem dezynfekują przystanki
Z puli 33 mln zł z samorządu Województwa 1,1 mln zł otrzyma Zespół Opieki Zdrowotnej w Ostrowcu Świętokrzyskim. Zarząd Województwa Świętokrzyskiego przeznacza kolejne pieniądze na walkę z epidemią koronawirusa. 15 milionów złotych trafi w sumie do szpitali powiatowych w Busku-Zdroju, Pińczowie, Kazimierzy Wielkiej, Opatowie, Starachowicach, Chmielniku, w Skarżysku-Kamiennej i we Włoszczowie, a także do Szpitala Specjalistycznego Artmedik Sp. z o. o. w Jędrzejowie, Szpitala w Staszowie, Szpitala w Końskich, Szpitala w Sandomierzu, Świętokrzyskiego Centrum Matki i Noworodka – Szpital Specjalistyczny w Kielcach i Szpitala Św. Rafała w Czerwonej Górze. Fundusze przeznaczone będą na zakup m. in.: środków ochrony indywidualnej, środków dezynfekujących, a także wyposażenia i sprzętu medycznego.