Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 20

Odp.: 33 lata temu wprowadzono kartki na mięso.

raz sierpem raz mlotem jebana hołote

Gość_driverekmobilek
            Zgłoś
            Odpowiedz
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 21

Wszystkiego jadłaś więcej jak się tatuś w resortowym sklepiku zaopatrywał albo rodzinka na wsi starała.

Pewnie nie tylko mięska ale i wędlinek nie brakowało, cytrusami zagryzałaś i czekoladą się objadałaś.

A kto w kolejkach pod mięsnym stał po 24 godziny albo dłużej?

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
            • Odp.: 33 lata temu wprowadzono kartki na mięso.

Nie trzeba było mieć rodzinki na wsi żeby mieć dostęp do wędliny. Zawsze znalazł się w pracy ktoś, kto zajmował się robieniem swojszczyzny.

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz

Wędlina na kartki miała swój smak, a dzisiaj to pies z kotem nawet nie chce jeść tych luksusowych wyrobów tyle w tym chemii.

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz

Ktoś miał wędlinę, ale nie ja. Mama jeździła do Opatowa w kolejkę i pamiętam głównie parówki. Z Niska. I polędwicę.

W klasie szkoły podst. była ze mną córka komendanta policji naszej. Zawsze miała chleb z szynką, jak ja jej zazdrościłam, a ja wiecznie z żółtym serem. Zapytałam kiedyś mamę dlaczego mi nie kupuje szynki w konsumie, bo ta dziewczynka (nie wymienię imienia) mówi, że jej tata tam kupuje.:) To były lata 70, może w połowie. Pamiętam to do dziś, chociaż minęło tyle lat.

Pamiętam też, jak skończyły się kartki, byłam młodą mężatką, w sklepie mięsnym na Polnej obok składnicy harcerskiej była polędwica sopocka. Kupiłam całą, zjedliśmy z moim młodym mężem tak samo spragnionym w dwa dni. Potem zabrakło mi pieniędzy na życie i musiałam pożyczyć.:) A teraz jest normalnie. Chcę - kupuję, braknie mi pieniędzy- kupię mniej. Doceńcie wreszcie smak wolności, nie tylko kiełbasy.

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

ja bym docenil smak kielbasy takiej co byla wtedy na kartki, od tamtej pory juz takiej nie jadlem i pewnie juz nie zjem, wszystko rosnie na chemii i na antybiotykach kury, swinie, krowy pewnie tez.. byle szybciej, byle wiecej zarobic

Gość_anty
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
                  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 29

A jakaż to teraz jest wolność? Wszystko skorumpowane, ludzie za chlebem emigrują za granicę, wolność jest tylko dla wybranych co się szybko dorobili na głupocie rządzących. Więc nie plećcie bogacze o udawanej wolności i solidarności.

Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
                • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 28

Miała smak jak raz w miesiącu zajadałeś a nie codziennie

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

To nie o to chodzi gościu 06:59(pismenie). Miała smak bo nie była faszerowana chemią. Jak ktoś potrafił sobie poradzić to i wędliny nie brakowało. Wielu handlowało swojskimi wyrobami i naprawdę było tego pod dostatkiem. Teraz nawet świń się rolnikom nie za bardzo opłaci trzymać. Takie to mamy czasy.

Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
                  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 31

A teraz jesz codziennie?Ja wolę zjeść kawałek sera,rybę czy pomidora lub ogórka niż wędlinę(wszystkie w jednym smaku z dominującą przewagą glutaminianu sodu).Widać,że jesteś młody i masz prawo nie pamiętać tamtych czasów kiedy były pieniądze a nie było towaru.Takiej jedności w narodzie już nigdy nie będzie,bo trzeba było umieć żyć w zgodzie z ludźmi,gdyż wszystko się "załatwiało".Kto miał wielu przyjaciół nie musiał się przejmować kartkami i miał wszystko.Ha ha nawet całe świnie i kilka kartonów kurczaków dzielone potem z zaprzyjaźnionymi sąsiadami.Stan wojenny miał swoje dobre strony,choćby spotkania towarzyskie przy wspólnie napędzonej okowitce(wódka też była na kartki) ale przecież Polak potrafi!

Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
2 posty w tym wątku zostały wyłączone z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:Dodaj firmę