Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

33 lata temu wprowadzono kartki na mięso.

Ilość postów: 11 | Odsłon: 1 | Najnowszy post
W aktualnym widoku dostępne są posty sprzeczne z Zasadami Forum. Ten widok ma pewne ograniczenia (np. nie można odpowiadać na posty). Przywróć zwykły widok wątku „33 lata temu wprowadzono kartki na mięso.”.
  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 2

Odp.: 33 lata temu wprowadzono kartki na mięso.

chwalisz sie czy żalisz????

Ten post jest sprzeczny z Zasadami Forum. Zwróć uwagę, że w poście znajduje się nadużcie opisane w Zasadach Forum:
    • w poście nie odniesiono się do tematu wątku ani do żadnego z poprzednich postów; aby wypowiedzieć się na nowy temat, należy rozpocząć nowy wątek.
    Zgodnie z Zasadami Forum każdy post sprzeczny z Zasadami Forum, jest wyłączany z wyświetlania. Jeśli jesteś autorem tego posta - prosimy wypowiadaj się na Forum zgodnie z jego zasadami. Zasadę wyłączania postów sprzecznych z Zasadami Forum stosujemy jednakowo wobec wszystkich Forumowiczów. Dzięki temu możemy utrzymać pozytywną atmosferę na Forum.
    Gość
  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 8

Pamiętam, puste sklepy, ale pełne lodówki w domach. Niczego nie było, a każdy wszystko miał. Komornik to był jeden na całe kieleckie, o para-bankach pożyczających na 3000% rocznie, nikt nie słyszał, eksmisje, syndyki, upadłości bezrobotni, nikt nie słyszał. Dziwne czasy to były, oj dziwne.

Gość
    Zgłoś
  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 9

Skoro tak źle było za komuny to czemu ludzie byli szczęśliwsi niż teraz ( z opowieści wiem, że ludzie byli bardziej życzliwi wobec siebie, jeden drugiego szanował i nie było takiego chamstwa) ???

Gość
    Zgłoś
  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 10

Prawda jest taka, że wtedy ta wędlina na kartki miała przynajmniej smak i zapach. Teraz jest bez kartek ale smak i zapach pozostawia wiele do życzenia. Poza tym, ja jakoś wtedy nie odczuwałem tej biedy pismen. Rodzice kupowali swojskie wyroby, które w tamtym czasie wielu wyrabiało i rozprowadzało. W sklepach może i nie było ale bez problemu można było kupić wędlinę. Nie było tak źle jak próbujesz wmawiać. Śmiem twierdzić, że teraz jest gorzej, choć pozornie może się wydawać, że jest lepiej.

Gość
    Zgłoś
  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 17

Sama prawda.Sam jeździłem za wędliną do Łagowa.

Gość_jocer
    Zgłoś
  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 20

raz sierpem raz mlotem jebana hołote

Gość_driverekmobilek
    Zgłoś
  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 23

Wędlina na kartki miała swój smak, a dzisiaj to pies z kotem nawet nie chce jeść tych luksusowych wyrobów tyle w tym chemii.

Gość
    Zgłoś
  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 25

Ktoś miał wędlinę, ale nie ja. Mama jeździła do Opatowa w kolejkę i pamiętam głównie parówki. Z Niska. I polędwicę.

W klasie szkoły podst. była ze mną córka komendanta policji naszej. Zawsze miała chleb z szynką, jak ja jej zazdrościłam, a ja wiecznie z żółtym serem. Zapytałam kiedyś mamę dlaczego mi nie kupuje szynki w konsumie, bo ta dziewczynka (nie wymienię imienia) mówi, że jej tata tam kupuje.:) To były lata 70, może w połowie. Pamiętam to do dziś, chociaż minęło tyle lat.

Pamiętam też, jak skończyły się kartki, byłam młodą mężatką, w sklepie mięsnym na Polnej obok składnicy harcerskiej była polędwica sopocka. Kupiłam całą, zjedliśmy z moim młodym mężem tak samo spragnionym w dwa dni. Potem zabrakło mi pieniędzy na życie i musiałam pożyczyć.:) A teraz jest normalnie. Chcę - kupuję, braknie mi pieniędzy- kupię mniej. Doceńcie wreszcie smak wolności, nie tylko kiełbasy.

Gość
    Zgłoś
  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 26

tym chyba nie masz z tym nic wspólnego ?

Ten post jest sprzeczny z Zasadami Forum. Zwróć uwagę, że w poście znajduje się nadużcie opisane w Zasadach Forum:
    • w poście de facto nie złamano Zasad Forum, ale wiele wskazuje na to, że balansuje się na krawędzi Zasad Forum (np.: próbuje się lub realnie dezorganizuje się rozmowę lub funkcjonowanie Forum w ogóle lub w czasie napisania posta; post znacznie odbiega od Zasad Forum, a zwłaszcza od rozdziału "Obowiązujące zwyczaje na Forum", które opisane są w punktach 6 i 7 Zasad Forum); prosimy ponownie zapoznać się z Zasadami Forum.
    Zgodnie z Zasadami Forum każdy post sprzeczny z Zasadami Forum, jest wyłączany z wyświetlania. Jeśli jesteś autorem tego posta - prosimy wypowiadaj się na Forum zgodnie z jego zasadami. Zasadę wyłączania postów sprzecznych z Zasadami Forum stosujemy jednakowo wobec wszystkich Forumowiczów. Dzięki temu możemy utrzymać pozytywną atmosferę na Forum.
    Gość
  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 30

To nie o to chodzi gościu 06:59(pismenie). Miała smak bo nie była faszerowana chemią. Jak ktoś potrafił sobie poradzić to i wędliny nie brakowało. Wielu handlowało swojskimi wyrobami i naprawdę było tego pod dostatkiem. Teraz nawet świń się rolnikom nie za bardzo opłaci trzymać. Takie to mamy czasy.

Gość
    Zgłoś
  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 31

A teraz jesz codziennie?Ja wolę zjeść kawałek sera,rybę czy pomidora lub ogórka niż wędlinę(wszystkie w jednym smaku z dominującą przewagą glutaminianu sodu).Widać,że jesteś młody i masz prawo nie pamiętać tamtych czasów kiedy były pieniądze a nie było towaru.Takiej jedności w narodzie już nigdy nie będzie,bo trzeba było umieć żyć w zgodzie z ludźmi,gdyż wszystko się "załatwiało".Kto miał wielu przyjaciół nie musiał się przejmować kartkami i miał wszystko.Ha ha nawet całe świnie i kilka kartonów kurczaków dzielone potem z zaprzyjaźnionymi sąsiadami.Stan wojenny miał swoje dobre strony,choćby spotkania towarzyskie przy wspólnie napędzonej okowitce(wódka też była na kartki) ale przecież Polak potrafi!

Gość
    Zgłoś
W tym wątku znajdują się 7 postów, które oczekują na weryfikację (m.in. sprawdzenie, czy są zgodne z Zasadami Forum; możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami).

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
WarszawaRemont.com
Branża: Remonty
Dodaj firmę