Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

33 lata temu wprowadzono kartki na mięso.

Ilość postów: 28 | Odsłon: 2249 | Najnowszy post
  • 33 lata temu wprowadzono kartki na mięso.

Od 28 lutego 1981 roku, przez ponad osiem lat, artykuły te można było kupować po cenach urzędowych tylko w ograniczonych ilościach. Reglamentacja towarów była wynikiem silnych niedoborów na rynku.

Gość
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: 33 lata temu wprowadzono kartki na mięso.

Jakby nie bylo historyczne wydarzenie o ktorym wiekszosc nie pamieta

pismen
      Zgłoś
      Odpowiedz

i ty biedaku też zapomniałeś.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Pamietam ten dobrobyt kartkowy calkiem dobrze i dlatego potrafie porownac "dobrobyt komuny" i "obecnej biedy"

pismen
          Zgłoś
          Odpowiedz

Prawda jest taka, że wtedy ta wędlina na kartki miała przynajmniej smak i zapach. Teraz jest bez kartek ale smak i zapach pozostawia wiele do życzenia. Poza tym, ja jakoś wtedy nie odczuwałem tej biedy pismen. Rodzice kupowali swojskie wyroby, które w tamtym czasie wielu wyrabiało i rozprowadzało. W sklepach może i nie było ale bez problemu można było kupić wędlinę. Nie było tak źle jak próbujesz wmawiać. Śmiem twierdzić, że teraz jest gorzej, choć pozornie może się wydawać, że jest lepiej.

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

Sama prawda.Sam jeździłem za wędliną do Łagowa.

Gość_jocer
              Zgłoś
              Odpowiedz
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 11

Odp.: 33 lata temu wprowadzono kartki na mięso.

pismen ma racje, tylko umknęło mu, że wtedy było problem z dostępem do wędliny, a teraz jest problem z "dostępem do pracy" a więc i kasy, aby tę wędlinę kupić.

ot, taki drobiazg mu umknął, ale to nikogo to już nie dziwi - taki forumowy rozweselacz towarzystwa.

Jemu co prawda (NA RAZIE) nie brakuje, bo żyje z podatków tych, którzy aktualnie jeszcze pracują. Ale jeśli pożyje jeszcze parę lat, to jego kochany guru też powie:

- pismenie kochany, broniłeś nas na różnych forach tyle lat, ale kasa się skończyła. Sorry, takich mamy poddanych - wszyscy, którzy mogli pracować wyjechali na wyspy, zostali sami emeryci. My z poważną ekpią jedziemy do Brukseli - tym sobie radź sam.

A jeden poseł, znany wszystkim erudyta, specjalista od owadów wszelakich doda:

- pismenie kochany, zjedz mirabelkę i zagryź szczawiem z nasypu kolejowego.

*** by żyło się lepiej, wszystkim ***

Gość_łowca matołów
            Zgłoś
            Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 6

Przecież wtedy było tak dobrze podobno.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Pamiętam, puste sklepy, ale pełne lodówki w domach. Niczego nie było, a każdy wszystko miał. Komornik to był jeden na całe kieleckie, o para-bankach pożyczających na 3000% rocznie, nikt nie słyszał, eksmisje, syndyki, upadłości bezrobotni, nikt nie słyszał. Dziwne czasy to były, oj dziwne.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 9

Skoro tak źle było za komuny to czemu ludzie byli szczęśliwsi niż teraz ( z opowieści wiem, że ludzie byli bardziej życzliwi wobec siebie, jeden drugiego szanował i nie było takiego chamstwa) ???

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

ja i jeszcze jeden mój forumowy kolega - faktycznie byliśmy szczęśliwsi.

Ale nie możemy teraz o tym mówić, bo honor też ma swoją cenę (niezbyt wysoką)

Gość_ORMO
            Zgłoś
            Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 13

Co spowodowało ogromne mięsożerstwo wśród Polaków.

SCZ
      Zgłoś
      Odpowiedz

jak będzie wojna na ukrainie to kartki na mięso od ruskich mamy niedługo zagwarantowane..

Gość_anty
        Zgłoś
        Odpowiedz

wolałabym kartki na mięso,ryby i nabiał za grosze od teraźniejszego dobrobytu.Wtedy nie martwiłam się jak przeżyć od do. Teraz tak.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

No i zapomnieli wszyscy o najważniejszym. Były kartki i był przyrost naturalny w Polsce. A dzisiaj nie ma kartek a polski przyrost naturalny jest duży u Angoli.

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

Przyrost naturalny mial zwiazek z 20 stopniem zasilania nie z kartkami na mieso

pismen
              Zgłoś
              Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 18

SCZ nie smiej sie. Prawdą jest jednak to , ze mimo tego iz mieso było na kartki ja tego miesa jadłam wiecej niz teraz. Moja mama do tej pory mówi , ze razem z rodzenstwem mówilismy- jak nie mielone to snycle, jak nie snycle , to gulasz. Czesciej wtedy jadłam mieso niz teraz. Nie pamietam tylko jak było z rybami. Bo teraz jem bardzo rzadko.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

No i narobiliście mi smaka na bożonarodzniową szyneczkę z tłuszczykiem.I teraz spać nie pójdę...

Gość_bbb
            Zgłoś
            Odpowiedz
2 posty w tym wątku zostały wyłączone z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
FHU MALPOL Halina Michalec
Branża: Nieruchomości
Dodaj firmę