Nie wiem jak inaczej to nazwać, ale bez wątpienia szacunek dla prezydenta Jarosława Górczyńskiego. Czytaliście już, wiecie? W naszym mieście powstanie filia Groclinu szyjącego pokrowce na siedzenia samochodowe. To bez wątpienia dobra wiadomość. Może macie kogoś kto szuka pracy, warto przekazać newsa.
300 Groclin + 300 na walcowniach oj zaczyna to wreszcie wyglądać. Może kroci tam płacić nie będą ale jest proste równanie które dotyczy całej Polski. Mniejsze bezrobocie = większe płace. Duże bezrobocie = małe płace. Tak, że wszystkie takie ruchu mnie mocno jako lokalnego patriotę cieszą.
no to bedzie KSZO GROCLIN OSTROWIEC ŚW. i oczywiście Europejskie Puchary.. kto wie, może za kilka wiosen przyjedzie tu niejaki Real Madryt?:D:D:D
czemu p.górczyński zabiera prace osobom które już szyja pokrowce w ostrowcu
juz jeden prezydent otwieral z hukiem netie. teraz ludzie tam pracuja po 800 zl ./ mies.
pozyjemy zobaczymy.
Skończą się umowy zlecenia skończy się praca za 800 zł w Netii. To wyjątkowo paskudna firma na rynku pracy, który psuje wizerunek pracodawcy.
Temat gdzieś odpływa i jak zwykle narzekamy, tymczasem jest się z czego cieszyć. Dobry gospodarz zmienia nam miasto.
Cała sprawa to zwykły biznes. Grupa kapitałowa Groclin od dłuższego czasu planuje/planowała przejęcie spółki IGA Nowa Sól Sp. z o.o., która to spółka zajmuje się, zgadnijcie czym? Szyciem pokrowców. Nowa Sól jest w województwie zielonogórskim, czyli tam gdzie jest siedziba Groclinu. Na stronie Grupy Groclin, od pewnego czasu są publikowane ogłoszenia o zamiarze połączenia spółek. Tą decyzję musi zaklepać walne zgromadzenie.
Nie wiadomo dlaczego wybrali Ostrowiec Św., ale możliwe że w Nowej Soli był problem z rekrutacją pracowników. Blisko do niemieckiej granicy, wymagania płacowe pewnie większe niż w Ostrowcu. A u nas na miejscu władze głodne jakiegokolwiek sukcesu, gotowe pewnie dopłacić do biznesu byle móc się czymś pochwalić, mieszkańcy też gotowi do pracy za minimum...
W każdym razie powiatowy urząd pracy w Nowej Soli ogłaszał nabór na szwaczki już w 2014 r., płacili wtedy na "dzień dobry" 1680 PLN brutto. W Ostrowcu jest o tyle dobra lokalizacja, że jest w sumie niedaleko do Ukrainy, i część załogi na pewno będzie stamtąd. Jak ktoś będzie wiedział co i jak, to niech da znać.
Ogłoszenie z PUP w Nowej Soli wyglądało tak:
https://pracaoferty.pl/praca-iga+nowa+s%C3%B3l+sp.+z+oo+fabryka+tapicerki+samochodowej+fatsa-szwaczka_tapicerki+samochodowej-nowa+sol/1412749
Poza tym bardzo niemiłe wrażenie zrobiła na mnie informacja, że instytucją która będzie zbierać podania o przyjęcie do pracy jest CKU (podległe gminie) a nie Powiatowy Urząd Pracy, który ma lepszą informację kto i jak długo pozostaje bezrobotny. Jest to chyba kolejny przykład małostkowości władz gminy w ramach wojny z powiatem, który może nawet w konsekwencji zrodzić podejrzenia do co przejrzystości całej procedury. Ciekawi mnie, czy np. CKU ma uprawnienia do przetwarzania danych osobowych osób poszukujących pracy?
Gość_lola2
Wczoraj, 23:06
"Poza tym bardzo niemiłe wrażenie zrobiła na mnie informacja, że instytucją która będzie zbierać podania o przyjęcie do pracy jest CKU (podległe gminie) a nie Powiatowy Urząd Pracy, który ma lepszą informację kto i jak długo pozostaje bezrobotny."
to CKU to dla ściemy. bo stanowiska juz dawno obsadzone ludzmi z PSL.
CKU dlatego zeby nie wycieklo na rynek, ze miejsca juz dawno obsadzone. co mialby robic PUP? udawac, ze rekrutuje? od razu by wyszlo bo PUP podlega Staroscie.
Śmieszny gościu , a może brzozy pamiątkowe będą robić ..
Też mam takie wrażenie jak gość z 23:06. Zupełnie nie rozumiem sposobu rekrutacji, w który włącza się po raz kolejny, po spółce WOST niejakie CKU, a więc przybudówka Urzędu Miasta. Nie trudno się domyśleć kto będzie trzymał łapę nad przydziałem stanowisk poza robotniczymi. Czy to jest zgodne z prawem?
Czy w tym mieście może być normalnie i z klasą?
Nie zostawiajcie CV w CKU, lepiej wysłać na maila bezpośrednio do Groclin Group. Będziesz mieć pewność, że nikt tego nie wyrzuci, szczególnie jesli chodzi o stanowiska administracyjne. Wiadomo, zę ma się swoich i po co konkurencja. Chyba że rekrutacje będzie prowadziła osoba z GRoclinu.
podobno to juz nie aktualne bo nie ma w naszym miescie szwaczek
Rekrutację będą przeprowadzać pracownicy Groclinu, a CKU służy jedynie jako miejsce spotkania.
Podobno Groclin nie dostal dofinansowania z urzedu pracy i waza sie losy firmy w Ostrowcu.
Czyli ma być tak:
1. ogłosimy sukces prezydenta
2. narobimy nadziei ludziom
3. w ostatnim momencie uzależnimy wszystko od instytucji trzeciej i zrzucimy winę np na starostę
Groclin jako spółka giełdowa nie ma prawa na żadne "dofinansowania" ze środków PUP. Powyższy post z 12:34 uważam za fałszywą informację.
myślę że nic z tego nie będzie,jak pytałam w UP,czy coś wiadomo,pani odpowiedziała że
nic nie wiedzą