W sobote mam 30-urodziny mam paru gosci prosze poradzcie jaka salatke zrobic i przekaski?PLISSSS
I jeszcze jedna mało chyba u nas znana. Marchew surowa starta na drobnych oczkach, jajka na twardo tez starte , cebulka w kostkę ,puszka tunczyka w oleju, sól pieprz i majonez. Proporcji tez Ci nie podam bo zawsze robie na oko. Ale dwie spore marchewki ,4 jajka i powinno Ci na kilka osób straczyc. :)
z pokrzyw tylko teraz problem jeszcze nie urosły
Jako prostą i szybką przekąskę polecam ślimaczki. Ciasto francuskie(płat) na niego rozkładamy w plastry polędwicę sopocką. Na to plastry sera. Możesz tez położyć pokrojone w słupki ogórki konserwowe lub paprykę(obligatoryjnie) jak chcesz żeby było kolorowo i na bogato:). Zwijamy w rulon od szerszej strony i kroimy na 2-3 cm plastry. Układasz na blasze i pieczesz ok 20 minut w temp ok 220 stopni. Muszą się lekko przyrumienić i być chrupiące. Najlepsze są jeszcze ciepłe i kiedy się kruszą ;) smacznego!
30? i PLISSS? napiszę w Twoim języku OMG!
Ja robię i lubię takie dwie: 1. mix sałat, opak. pomidorków koktajlowych, pojedyńczy filet z kurczaka, pół ogórka świeżego, 1 ser (trójkąt) pleśniowy blue, sos miodowo-musztardowy. Filet kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy. Ogórka kroimy w grubą kostkę, ser w mniejszą kostkę, pomidorki na pół albo na ćwiartki, jeśli są spore. Wszystko razem mieszamy. Sos m-m: 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy, 1 lyzka soku z cytryny, 3 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy na jednolitą konsystencję. Można zwiększyć proporcje, pamiętając, że oleju zawsze dajemy 3 razy więcej niż pozostałych składników. Do tej porcji sałatki proporcje sosu zwiekszam 3 razy. Sosem polewamy sałatkę i posypujemy gotowymi grzankami albo zrobionymi w domu z chleba z ziołami prowans.
Druga jest podobna: mix sałat, opakowanie, rukoli, podwójny filet z kurczaka, opak. pomidorków koktajlowych, 2 kulki sera mozarella, słoiczek suszonych pomidorów. Pierś w kostkę + sól i pieprz smażymy na tej oliwie z pomidorów suszonych, mozarella w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół, pomidory suszone w paseczki. Wszystko mieszamy. Doprawiamy pieprzem ziołowym, solą i polewamy tym samym sosem miod.