Problem porzuconych psów w Janiku nasilił się wraz z otwarciem schroniska! Nasi włodarze godząc się na to nie przewidzieli (zabrakło widocznie wyobraźni, jak również zwykłego profesjonalizmu), że wszyscy wokół (mam na myśli powiat i okolice) na hasło: schronisko - Janik szukają tej miejscowości na mapie i jadą z niepotrzebnym psem, aby go oddać do schroniska. Na miejscu dowiadują się, że od osób prywatnych schronisko zwierząt nie przyjmuje, więc porzucają je w tej okolicy i od tej pory jest to już problem okolicznych mieszkańców i gminy, która za umieszczenie psa w schronisku musi zapłacić 1800 zł! Proszę nie mówić, że mieszkańcy naszej gminy wyrzucają psy ze względu na podatek! Oni przygarniają masowo pieski porzucone przez innych, ale wszystkich nie wezmą! Przykład:przejechał ul. Sosnową w Janiku w majowy weekend w godzinach rannych ciemny samochód terenowy i zaraz potem na niezamieszkałej posesji piszczały dwa jasnego koloru szczeniaki! Trzeci z tego samego miotu (bardzo do tamtych podobny) był przywiązany w lesie przy Okrężnej! Ludzie o wrażliwych sumieniach wszystkim szczeniakom znalazły rodziny. Tego typu sytuacji jest bardzo dużo. Apel do porzucających psy: my z Janika, czy Kolonii Inwalidzkiej wszystkich porzuconych psów nie damy rady przyjąć! Temat pozostawiam do dyskusji.
Czy już ktoś przygarnął jakiegoś pieska?? To ogłoszenia zamieściłam na swoim profilu na FB , czekam na jakąś odpowiedź wśród znajomych
dajcie ogłoszenie na psygarnij.pl ... napiszcie do nich z prośbą o udostępnienie zdjeć i opisu na facebooku
Nie mówiłem że mieszkańcy gminy wyrzucają psy ze względu na podatek.Mam na myśli,że nie chcą przygarnąć by nie płacić za dobre serce.
Czy znalazly te pieski dom?
Pieski są nadal dostępne. Są zdrowe i bardzo sympatyczne, chcą jeść dużo, a ja już nie wiem co mam im dawać, bo nam też się nie przelewa, daję im co mogę ale nie wiem jak długo tak pociągnę, bo mam trochę zwierząt w domu, a sama nie mam narazie pracy... Przygarniajcie je więc.
Zgłoś do UM, zabiorą je do schroniska na Janiku. To ich obowiązek.
wolałabym znaleźć im domy ale jeśli w ciągu tygodnia tak się nie stanie to nie będę miała innego wyjścia:(