Witam, bardzo proszę o poradę czy to dobry pomysł zapisywać malutkie dziecko do przedszkola, gdyz wtedy skonczy 3 latka. Konkretnie chodzi mi czy takie dziecko da sobie radę samo, ( dodam, że potrafi już sama sikać na nocnik, je sama) cały czas się zastanawiam i tak się o nią boję, że będzie płakać, a mnie nie będzie przy niej, nie wszystko lubi jeść i jeszcze nasuwa mi się z tysiąc pytań czy zaadaptuje się w otoczeniu. Lubi przebywać z dziećmi ale może któraś z mam też ma taki problem jak ja i nie wiem jak sobie poradzić z własnymi myślami o najgorsze, a może przesadzam.Dla mnie to taka małą kruszyneczka, a gdzie jakieś obowiązki jej wprowadzać - np. wstawanie na siłę z rana do przedszkola. Proszę o opinie mam, których takie malutkie dzieci poszły w wieku 3 lat do przedszkola.
Niektóre dzieci mają nawet mniej niż 3 latka. Zazwyczaj w pierwszym miesiącu są te gorsze dni, zanim dziecko się zaaklimatyzuje, ale później.... moja córka w 6 miesięcy ( poszła jako 3 latek , mamy teraz luty) zmieniła się diametralnie. Z cichego dzieciątka, zmieniła się w żywą dziewczynkę. Uwielbia śpiewać, ma już swoje pierwsze występy za sobą w przedszkolu, nauczyła się współpracy z dziećmi, nauczyła się pięknie malować, nauczyła się kolorów, jedzenie surówek, kontynentów itp itd.
Matka nie zawsze ma czas i chęci na to aby siedziec z dzieckiem 5 godzin i się z nim bawić.A tam masz to za 5 zl dziennie.
Ja polecam szczerze posyłanie tak małych dzieci do przedszkola. Początki są zawsze złe( sikanie w majtki, płacz dziecka i matki ;-) itd), ale później po około miesiącu jest rewelacyjnie.
Ja tez zapisuje mojego prawie 3 letniego synka do przedszkola, takze sie obawiam ale przeciez nie moze ciagle trzymac sie spodnicy mamusi. Trzeba zaryzykowac. Obawy sa jezeli nie bedzie sie mogl zaklimatyzowac to poprostu go wypisze. Planuje juz teraz zaczac zaprowadzac go w soboty na 2 godziny do prywatnego przedszkola na Polnej abu zaczal przyzwyczajac sie do zostawania z obcym paniami i dziecmi w swoim wieku. Podejrzewam, ze kazda matka ma obawy ale przeciez wiele dzieci uczeszcza do przedszkoli:)
Moja corcia miała 3 latka jak poszła do przedszkola,miała ciezka mowe ,sporo rzeczy nie umiała jeszcze powiedziec ale za klimatyzowała sie szybko i slicznie zaczeła mowic
Ja swojego synka zapisałam do żłobka jak miał 2 latka. Miał iść dopiero do przedszkola jak skończy 3 lata ale sytuacja zmusiła mnie do wcześniejszej decyzji o powrocie do pracy. I powiem że nie żałuję. Mały między rówieśnikami szybko zaczął mówić całymi zdaniami, zrobił się bardzo samodzielny, i myślę że dziecko inaczej się wychowuje jak ma kontakt z rówieśnikami(dodam że w domu jest jedynakiem). Najgorszy jest pierwszy miesiąc bo każde dziecko wtedy płacze przy zostawianiu(i rodzice też), potem już się przyzwyczaił. Jeśli chodzi o choroby to również zaczął troszkę częściej chorować ale tylko przez ten pierwszy rok a w tym roku przez całą dotychczasową zimę nie zachorował ani razu. Rozwinął swoje umiejętności w malowaniu i takich tam podobnych rzeczach a najbardziej lubimy jak przychodzi i śpiewa nam piosenki których się nauczył w przedszkolu.
To są wątpliwości każdej matki. Z czasem Ci przejdzie a dziecko z rówieśnikami będzie bardzo zadowolone i szybko się zaadoptuje :-) Prędzej czy później każdy dzieciak musi taki chrzest bojowy przejść. Dodam, że moja dziecko poszło do żłobka jak miało 1, 5 roku i też na początku płakałam w pracy chyba bardziej niż ono tam ale wyszło to nam obojgu tylko na dobre :-) Nie zadręczaj się myślami, będzie dobrze :-)
To zapisz go do żłobka. Tam mają grupę dla większych dzieci.
moje dzieci wcześcnie poszły do przedszkola 2,5 i 3 latka (różnica 5 lat międzi nimi) dziś są już dużo starsze ale przedszkole pomagło im się lepiej rozwinąć w stosunku do rówieśników i materiału jaki później miłay w szkole. dziś oboje nie mają problemów w szkole a wczesne dzieciństwo i znajomych z najmłodszej grupy dobrze wspominają. Wiadomo początki są trudne ale ty jako matka musisz uświadomić sobie że robisz dobrze wtedy dziecko czuje się dobrze, pamiętaj aby dużo rozmawiać z dzieckiem co było i jak było w przedszkolu. zobaczysz bedzie dobrze a wraxie coś możesz zrezygnować.
Dziekuję wszystkim za ciepłe słowa, rzeczywiście dziecko nie będzie wiecznie na spódnicy mamusi :) myślę, że dzięki wam podjęłam już decyzję i zapiszę córeczkę do przedszkola. Z tym przedszkolem to też pojęcie względne które jest dobre, a które nie- tym bardziej, że o żadnym nie słyszałam nic do tej pory jeszcze, więc chyba zapiszę tam gdzie najbliżej czyli za biedronka na stawkach, bodajże to jest przedszkole nr 21.
Ja moją córkę posłałam do przedszkola w wieku 2,5 lat i jestem zadowolona ze swojej decyzji. Minusem są częste choroby córki, ale podobno każde dziecko to przechodzi.
A ja mam takie pytanie, ile wcześniej trzeba zapisać dziecko do przedszkola aby zostało przyjęte? I czy zapisywałyście do kilku przewdszkoli? Córka ma 2 latka obecnie..
moja corcia miala 2i8miesiecy jak poszla do przedszkola bylo troche placzu na poczatku a potem same zalety chodzi drugi rok i naprawde duzo sie nauczyla
Każde przedszkole wyznacza termin przyjęcia na dany rok szkolny. Przeważnie zapisy zaczyną się od połowy lutego lub 1 marca.
Zapisy są na początku roku bodajże od stycznia do marca
Z tego co kojarzę to w niektórych można już od dawna brać karty zgłoszeniowe, a zapisy są od 1 marca czyli już w najbliższy piątek.
tez zapisuje syna do przedszkola na stawkach i zapisy sa od 1 marca wiem bo dzwonilam do pani dyrektor
Czyli jeśli skończy dziecko np 3 lata we wrześniu to zapisywać można już teraz?