@18:52 Przeczytaj to: Post grzecznościowy: Obsługa jest miła w sklepie pachnie i ubrania też są pachnące babeczka doradzi jest uśmiechnięta byłam już kilka razy więc nie musi się Pani wstydzić bo naprawdę każdy czuje się tam swobodnie można spokojnie przeglądać ubrania bez presji wszystko jest poukładane kolorami i rozmiarami a gdy tylko czegoś szukam to zawsze ktoś podejdzie zapyta i pomoże znaleźć coś fajnego więc jak najbardziej polecam odwiedzić ten sklep bo ceny też są przystępne a wybór ogromny i co chwilę dochodzą nowe rzeczy które wyglądają jak nowe albo są wręcz nieużywane a do tego można liczyć na szczery uśmiech i dobrą atmosferę a jeszcze warto wspomnieć że rzeczy są dobrej jakości nieporównywalne z tym co się często widzi w innych miejscach wszystko jest czyste uprasowane i zadbane czasem trafiają się markowe ubrania których normalnie nie byłoby mnie stać a tutaj można je kupić za grosze i właśnie dlatego wracam tam regularnie bo wiem że zawsze znajdę coś ciekawego dla siebie albo nawet na prezent dla kogoś bliskiego i nigdy nie czułam się oceniana ani poganiana co jest bardzo ważne zwłaszcza kiedy chce się na spokojnie obejrzeć każdy wieszak i przymierzyć kilka rzeczy zanim się zdecyduję na zakup bo atmosfera jaka tam panuje sprawia że człowiek naprawdę może się zrelaksować i poczuć jak na spokojnych zakupach z przyjaciółką gdzie nikt się nie spieszy nikt nie patrzy krzywo a każda osoba w sklepie czy klient czy obsługa wydaje się być pozytywnie nastawiona i życzliwa dzięki czemu po prostu chce się tam wracać nawet jeśli akurat nie planuję kupować nic konkretnego to i tak często zaglądam żeby sprawdzić co nowego się pojawiło i czasem właśnie wtedy udaje mi się trafić na prawdziwe perełki których potem zazdroszczą mi znajomi i pytają gdzie to kupiłam a kiedy mówię że w ciucholandzie to są w szoku bo wszystko wygląda jak z drogiego butiku i to jest dla mnie największy dowód na to że ten sklep naprawdę ma klasę i warto go odwiedzić choćby z ciekawości bo może się okazać że znajdzie się tam coś wyjątkowego czego nie da się kupić nigdzie indziej.
Żeby Was gnębić, tzn. kogo? Reprezentujesz jakąś większą grupę ludzi, czy tak sobie tylko piszesz?
Jak to nic nie umiesz, skoro samodzielnie napisałeś i obroniłeś pracę magisterską? Pamiętasz jeszcze jej temat?
* Obowiązek szkolny rozpoczyna się w roku, w którym dziecko kończy 7 lat, i trwa do ukończenia szkoły podstawowej, nie dłużej jednak niż do ukończenia 18. roku życia.
* Obowiązek nauki trwa do ukończenia 18. roku życia. Po ukończeniu szkoły podstawowej realizuje się go np. w liceum, technikum, szkole branżowej lub w innych przewidzianych prawem formach.
Więc najdokładniej byłoby napisać: Obowiązek szkolny trwa do ukończenia szkoły podstawowej, natomiast obowiązek nauki – do ukończenia 18. roku życia.
https://lexlege.pl/prawo-oswiatowe/art-35/ "Art. 35. - Prawo oświatowe"
Chodzi o to, żeby zdobyć podstawowe wykształcenie i:
- nie pozostać kompletnym ignorantem,
- nie zostać życiowym tumanem.
Żeby Was gnębić, tzn. kogo? Reprezentujesz jakąś większą grupę ludzi, czy tak sobie tylko piszesz?
Jak to nic nie umiesz, skoro samodzielnie napisałeś i obroniłeś pracę magisterską? Pamiętasz jeszcze jej temat?
* Obowiązek szkolny rozpoczyna się w roku, w którym dziecko kończy 7 lat, i trwa do ukończenia szkoły podstawowej, nie dłużej jednak niż do ukończenia 18. roku życia.
* Obowiązek nauki trwa do ukończenia 18. roku życia. Po ukończeniu szkoły podstawowej realizuje się go np. w liceum, technikum, szkole branżowej lub w innych przewidzianych prawem formach.
Więc najdokładniej byłoby napisać: Obowiązek szkolny trwa do ukończenia szkoły podstawowej, natomiast obowiązek nauki – do ukończenia 18. roku życia.
Znaczy się wypiłeś pół basa i potem miałeś aż 2 górki i zwiedziłeś 3 SOR-y?
Nie ma czegoś takiego jak „schizofrenia akustyczna” jako osobna jednostka chorobowa.
Schizofrenia jest jednym zaburzeniem psychicznym, a objawy „akustyczne” (czyli słuchowe halucynacje, np. słyszenie głosów) mogą w niej występować — ale nie stanowią osobnej „odmiany” medycznej.
W praktyce: „akustyczne” = potoczne określenie na omamy słuchowe
występują one nie tylko w schizofrenii, ale też np. w ciężkiej depresji z psychozą, chorobie afektywnej dwubiegunowej czy w zatruciach / po substancjach psychoaktywnych
Czyli: termin bywa używany potocznie, ale nie istnieje w klasyfikacjach medycznych (ICD-10/ICD-11).
Ciuralla, ciuralla, nie ma to jak senioralia ;-)
Jasne, że jesteś styrany, a ja jestem z Conan-a.
Za ukończenie jednolitych pięcioletnich studiów magisterskich Zakład Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) dolicza do stażu emerytalnego maksymalnie 5 lat jako okres nieskładkowy. W przypadku studiów dwustopniowych (np. 3 lata licencjatu + 2 lata magisterium) okres ten również wynosi łącznie 5 lat.Szczegółowe zasady, na jakich te lata są uwzględniane:Limit 1/3: Okresy nieskładkowe nie mogą przekraczać jednej trzeciej (1/3) udowodnionych przez Ciebie okresów składkowych. Oznacza to, że aby ZUS mógł w pełni uwzględnić 5 lat ze studiów, musisz mieć wypracowane co najmniej 15 lat okresów składkowych (np. umowy o pracę).Maksymalny limit studiów: Nawet przy długim stażu pracy, na poczet studiów można zaliczyć maksymalnie 8 lat nauki.Brak dodatku finansowego: Sam tytuł magistra nie uprawnia do automatycznego dodatku pieniężnego do emerytury. Zaliczenie tego okresu ma na celu wyłącznie wydłużenie stażu pracy, co może pomóc w spełnieniu warunków do uzyskania prawa do emerytury.Więcej szczegółów na temat przeliczników, dokumentów wymaganych przez ZUS i tego, jak to wpływa na ostateczną emeryturę, sprawdzisz bezpośrednio w analizach ekspertów na Forsal.pl oraz w serwisie Interia Biznes.