nieprawda. PiS nic nie robi
Tylko ignorant rozdaje coś na co nie ma wpływu,to chyba polska przypadłość dawać nie ze swojego.Ktoś kto sam siebie nazywa prawicą jest bardziej lewicowy niż SLD :) taki malutki paradoks.
Podniosą najniższa krajowa ale w Ostrowcu po staremu ma być bez podwyżki!
20:28 wszędzie ma tak być i w Ostrowcu też. Będą odpowiednie kary, mali padną, chytrzy będą podnosić stawki. Coś się zmieni.
czyli 1450 netto
Nie strasz lelevel bo nie masz czym. Nie boimy się.
Pieniądze trafiają wreszcie do zwykłych obywateli, czy to 500+, czy teraz minimalna. Dlaczego pracodawcy nie mówią o tym jakie dotacje od państwa(czyli z naszych podatków) dostają na miejsca pracy.Wtedy jest dobrze jak wam wpływa od szarych obywateli? Ps. Dla przemądrzałych-Jaka kasa z Unii, a Unia to skąd ma kasę, nie z naszych podatków?. W naszym kraju mamy dziadów, a nie przedsiębiorców. Nie stać się na biznes, na pracownika to zamknij firmę, za przysłowiową łopatę łap i bierz się do roboty u kogoś, kto nie dziaduje, tylko prowadzi biznes na ludzkich warunkach. Ceny mamy często wyższe niż na zachodzie, a zarobki 4 razy mniejsze.
A dlaczego rząd nie mówi ile realnie kosztuje pracodawcę utrzymanie pracownika?
Abyś ty mógł wziąć to minimum, pracodawca musi wyrzucić z miejsca prawie 2 razy więcej pieniędzy. Pracodawca płaci nie tylko twoje składki i podatki. One je tylko odprowadza. Są to koszty po stronie pracownika. nikt z was jednak jak widzę nie wie, że koszty po stronie pracodawcy są znacznie wyższe. On także musi zapłacić podatki i składki, które nie wliczają się do waszej teoretycznej pensji, ale to wy je swoją pracą (a raczej swoimi zarobkami) generujecie...
No właśnie i dzięki podniesieniu pensji minimalnej rząd wyciąga kolejne , większe pieniążki od pracodawcy. A wiecie gdzie one bezmyślnie idą?
Na konkordat , na fundację Rydzyka , na utrzymanie partii politycznych i na wiele innych przywilejów partii rządzących.
Jak płaca minimalna zostanie podniesiona to w mojej firmie jeden leci... mam trzech pracowników. Sami zdecydują kto. Nie będzie mnie stać na utrzymanie trzech etatów. Teraz było to już trudne. No cóż dobra zmiana.
Wydać dupa z ciebie a nie biznesmen.
Wywalisz pracownika i sam zawiniesz rękawy do roboty? Akurat, już to widzę. Przestań bajki wmawiać ludziom.
Oj jaki biedny przedsiębiorca. Faktycznie, obniżmy płace ludziom do 500 zł brutto miesięcznie, jeszcze na czarno zalegalizujmy pracę, niech biedni przedsiębiorcy mają swoich niewolników. Kij, że za taką płacę minimalną nie da się przeżyć godnie miesiąca, ważne że jaśnie Pan pracodawca ma zyski i tylko to się liczy. Ja już u jednego takiego wyzyskiwacza pracowałem przez rok. Co miesiąc ta sama śpiewka, że słabe wyniki i musimy zacisnąć pasa na wypłatach, a co chwilą nowe autko, wycieczki do egzotycznych krajów, a na kontach całkiem inne wyniki niż nam wmawiał (po odliczeniu wszelkich kosztów, wypłat itp. nigdy nie miał mniej niż 100 tys. zysku, no ale cóż, cienki miesiąc). Ot biedny przedsiębiorca.
Nie wieszajcie psów na kimś kto prowadzi biznes jak sami go nie prowadzicie.W naszym chorym kraju naprawde nie jest łatwo utrzymać pracownika bo jeśli on zarobi 2000 to pracodawce to kosztuje 3000 i do póki ktoś nie poprawi tych przepisów to dalej ludzie będą kombinować.Płacimy bardzo wysokie stawki zus,podatki też zjadają i co w zamian głodowa emerytura o ile zus nie padnie za 10 lat.Tu potrzeba gruntownej zmiany żeby dojść do normalności.Każdy może otworzyć swój interes i zobaczyć jak jest...
11:29 ale nie każdy chce. Ja bym się wstydziła płacić komus1300zł. Chyba, że za pół etatu.
Tak. Na pewno miałeś wgląd na konto swojego pracodawcy.... Takie bajeczki to możesz opowiadać dzieciom :)) I w ciągu jednego roku jaki u niego pracowałeś " co chwila nowe autko "- weź się gościu nie ośmieszaj.
Opowiadasz bzdury, ADV. Skąd możesz wiedzieć co ma na kontach pracodawca? Specjalista się znalazł od cudzych pieniędzy...
Księgowość się zleca biurom rachunkowym. A nie pracownikom :)