Ludzie drodzy.....czy wy patrząc na tych wszystkich pasibrzuchów w szatach z pierścieniami , dostrzegacie tam Jezusa, dostrzegacie Boga....czy nawet wierzycie w to , że Oni wierzą ? Jak ten Kler ma się do Jezusa , biednego Syna Cieśli co urodził się w stajence między krowami . Dostrzegacie podobieństwa jakieś ???
W Kościele jest wielu, dla których to co robią niektórzy biskupi (bo nie wszyscy) i nieomal sekta Rydzykowa jest równie oburzające jak dla wielu ateistów.
Czynią Kościołowi większą krzywdę ale są głośniejsi i tych cichych, normalnych wierzących i tych pokornych księzy, dla których ważniejszy jest Bóg spychają na głęboki margines.
a ty komuchu skąd wiesz kto komu czyni krzywdę? Przyjdzie czas, że takim jak ty czerwoną gwiazdę na czole wypalać będziemy aby skończyło się mylenie Polaków z czerwono-żydowską zarazą.
Czy jeśli któryś ksiądz sprzeniewierzył się swojemu powołaniu to ja mam przestać wierzyć w Boga? Jeśli się sprzeniewierzył to odpowie za to przed Bogiem i będzie to sąd surowszy niż osób świeckich. A tak poza tym to Judasz również zdradził Jezusa. Piotr także, ale powrócił. I myślę że taka proporcja utrzymuje się do dziś tzn. jeden ksiądz na dwunastu zdradza. Ale to on odpowie za swoje czyny tak jak każdy z nas odpowie za swoje. Zasłanianie się tym, że którys ksiądz grzeszył nie będzie przed Bogiem żadnym usprwiedliwieniem.
Aru ale tu nie chodzi o zaslanianie sie czyimis bledami tylko stwierdzenie faktu. Jak juz Burzum napisal zbyt wielu posrednikow i zbyt gleboko poszla modyfikacja wiary na rzecz kosciola zeby sie teraz nawracac. Oceniam to z punktu obserwatora i tyle. Owszem zdarza sie ksiadz z powolania moze jeden na kilkudziesieciu. Po prostu mialem inne wyobrazenie o pasterzach uczacych skromosci i pokory. Dlaczego kazdy pisze o tym ze ma przestawac wierzyc ? bo czytam czytam i nikt nie napisal "ksieza to zboczuchy szachraje bandyci zatem przestancie wierzyc w Boga". To ze ludzie wypowiadaja swoje zdanie na temat pracownikow instytucji kosciola to ich sprawa. A kosciol instytucja jest ma podzielone organy jest odpowiednia hierarchia wladzy sa rowni i rowniejsi jedni narzucaja zasady innym i tego sie nie zmieni ale...... przestancie robic z siebie ofiary bo nikt wam nie zabrania wierzyc koniec kropka.
Generalnie mogę się w jakiejś mierze zgodzić z Twoją wypowiedzią z jednym bardzo istotnym wyjątkiem. Uważam że jakieś 85-90% księży to kapłani z powołani, prawdziwi słudzy Boga, gotowi do pomocy swoim wiernym. Więc nie jeden na kilkudziesięciu, tu chyba nieco przesadziłeś. Pozdrawiam Cię
burzum ty to pewnie czerwony pajak albo s-bek!
:) no i dobrze Ty masz swoje zdanie a ja swoje dla mnie ten procent jest mniejszy i tyle poglady zostaly przedstawione bez plucia na siebie :) mozna ? pewnie ze mozna :)
trzeba było pójść na księdza zamiast musieć teraz tu dorabiać.