2 Kwietnia 2005 roku o godz. 21:37 odszedł do domu Pana nasz Wielki Rodak Papież Jan Paweł II.
Fragment homilii Jana Pawła II z dnia 3 czerwca 1991 r. -E na płycie lotniska w Masłowie, jakże aktualny.
"To jest moja matka, ta ziemia! To jest moja matka, ta Ojczyzna! To są moi bracia i siostry! I zrozumcie, wy wszyscy, którzy lekkomyślnie podchodzicie do tych spraw, zrozumcie, że te sprawy nie mogą mnie nie obchodzić, nie mogą mnie nie boleć! Was też powinny boleć!
Łatwo jest zniszczyć, trudniej odbudować. Zbyt długo niszczono! Trzeba intensywnie odbudowywać! Nie można dalej lekkomyślnie niszczyć!"
Dr Karol Nawrocki ma tak samo na imię jak papież. Przypadek?
Dr Karol Nawrocki ma tak samo na imię jak papież. Przypadek???
Święty Janie Pawle. Potrzebujemy teraz kogoś takiego jak TY !
Film "21:37" (juz w kinach) to opowieść o nieprawdopodobnych wydarzeniach, które miały miejsce w Polsce po śmierci Jana Pawła II. To, czego doświadczyliśmy po 2 kwietnia 2005 r., było wielkie, niepowtarzalne i mistyczne.
"Czujemy, że dzieje się coś, co nas przerasta – pisali dziennikarze.
"21.37" to film, który na zawsze zapisuje w historii tamte wydarzenia. To film, po którym trudno nie zadać pytań: Kim dla nas był człowiek, którego odejście potrafiło zatrzymać nasz świat i przenieść nas na wiele dni w inny wymiar?
Kim my byliśmy wtedy i CO SIĘ Z NAMI STAŁO po 20 latach?
Pamiętam. A póżniej szopka z pojednaniem KSZO, Korony i Radomiaka, ktore trwało chyba tydzien(?) do pierwszego po śmierci Papieża mecvzu derbowego w Ostrowcu przegranego 3:0.
I te smsy ze szczebelkami do nieba.
Nie wiem kiedy zleciało te dwadzieścia lat. Też tak macie?
Kościół dużo złego narobił, jednak może być tak że to mniejsze zło
Dziś Papież Jan Paweł II gdyby żył, znów wypowiedziałby te słowa, a może nawet wykrzyczał:
"Niech zstąpi duch Twój i odnowi oblicze ziemi. Tej ziemi".
Niestety oblicza kardynalskiej mafii w Watykanie nie odnowił. Być może z tego obrzydzenia tak dużo podróżował by tam jak najmniej przebywać.
Ryba zepsuła się od głowy.
Niestety lub stety jak kto woli przeznaczeniem ludzkości na ziemi jest asymilacja. Tzn że dojdzie do tego że wszyscy będą wszędzie, nie będzie podziałów i wojen, a religie będą sobie sprzyjały i narody wyzbędą się wzajemnych uprzedzeń… Kaczmarski Jacek śpiewał… „Narody, narody, po diabła narody…”
Jan Paweł II:
"To jest moja matka, ta ziemia! To jest moja matka, ta Ojczyzna! To są moi bracia i siostry! I zrozumcie, wy wszyscy, którzy lekkomyślnie podchodzicie do tych spraw, zrozumcie, że te sprawy nie mogą mnie nie obchodzić, nie mogą mnie nie boleć! Was też powinny boleć!
Łatwo jest zniszczyć, trudniej odbudować. Zbyt długo niszczono! Trzeba intensywnie odbudowywać! Nie można dalej lekkomyślnie niszczyć!"
"Niech zstąpi Duch Twój, Niech zstąpi Duch Twój i odmieni oblicze ziemi. Tej ziemi." Amen