16 stycznia 1945 r. dla Ostrowca Św. dniem wyzwolenia czy zniewolenia?
W najbliższa sobotę 16 stycznia Klub Gazety Polskiej oraz Ostrowieccy Patrioci,
organizują w siedzibie Solidarności ( al. Jana Pawła II 65E - 1 piętro)
spotkanie dyskusyjne połączone wraz z pokazem materiałów, dotyczące problematyki dnia 16 stycznia, czyli wejścia do Ostrowca czerwonoarmistów, uważanych przez jedne środowiska za wyzwolicie a przez drugie za nowych totalitarnych okupantów.
Spotkanie odbędzie się od godziny 16.00. Serdecznie zapraszamy.
Organizatorzy Klub Gazety Polskiej oraz Ostrowieccy Patrioci.
Patronat Jarosław Rusiecki Senator RP.
Czyli organizują nacjonaliści razem z Pisem. Patrząc na teraźniejszość, wolał bym aby nigdy nie wyzwolili Ostrowca, byli byśmy wtedy w Niemieckiej Guberni, bylibyśmy narodem europejskim, a nie zaściankowym, który zabił by drugiego człowieka tylko za wygląd czy też poglądy.
Tak gościu z 19:16 , możesz mnie nazywać PISlamistą, bo tak jak muzułmanie kochają allaha tak ja kocham nasz kraj i nie kocham lewackiej europy. Jestem patriotą i dlatego określenie mnie PIS-lamistą jest dla mnie zaszczytem. Lepiej być w swoim zaścianku niż pieskiem u niemieckiej nogi. Pozdrawiam
Moim zdaniem to dzień wyzwolenia.W czasie okupacji hitlerowskiej ostrowczanom i ludności z okolicznych miejscowości wrogiem był niemiecki najeźdźca więc to było wyzwolenie.Gdybyśmy zadali to pytanie ,ludziom ,którzy w naszym mieście przeżyli II wojnę światową zapewne bezsprzecznie tak by odpowiedzieli.Na rynku ostrowieckim niemcy dokonali mordu polaków poprzez powieszenie ,konkluzja nasuwa się jedna-było to wyzwolenie.Czy Lech Wałęsa jest bohaterem narodowym czy nie jest? Gdy był czas obalenia komuny Wałęsa bohaterem wielkim był a teraz jest??? trudna odpowiedź,skoro popiera Tuska z całą platformą ? Proszę o odpowiedź: czy Wałęsa jest bohaterem czy zdrajcą narodu polskiego.
Dobry pomysł na dzień np. 4 czerwca by taka debatę zorganizować o Panie Wałęsie i jego bohaterstwie czy zdradzie narodu. Jako Klub GP postaramy się w tym kierunku zorganizować debatę. Dziś zapraszamy do rozmowy na temat 16 stycznia 1945 roku. Pozdrawiam
A kto to jest Ostrowieccy Patrioci? Też jestem patriotą , chętnie bym wziął udział w takim spotkaniu lecz patriotyzm każdy rozumie inaczej. Kogo mogę tam spotkać?
Szczera prawda.Ile osób tyle opinii.
Łatwo oceniać wydarzenia siedząc przy biurku w cieplutkim pokoiku i ferować wyroki: słuszne, nie słuszne.
Jaka była inna alternatywa wydarzeń w tamtym okresie?
Nareszcie rozsądny post.O czym tu dyskutować?Panie senatorze Jarosławie Rusiecki, proszę zapoznać młodych z historią 2 wojny św.Proszę im powiedziec, co to była Wielka Trójka i jakie podjęła decyzje na swoich konferencjach w sprawie podziału Europy!
To jest dzień wyzwolenia Ostrowca ,bezdyskusyjnie.Wiarygodna ocena tylko dla osób ,które przeżyły w Ostrowcu lub okolicach okupację hitlerowską.My to możemy gdybać,kto z nas jest w gębie mocniejszy to ten wygrywa nie zawsze mając rację.Albo ten wygrywa co ma mocniejsze stanowisko,a ludzie są omylni....
wyzwolenie czy zniewolenie ? a czy mieliśmy inne wyjście ? Można powiedzieć że po drugiej wojnie było pięć krajów, które przyczyniły się do obalenia III Rzeszy i wygrały wojnę to: ZSRR, USA, Anglia, Francja i Polska. Tylko że po wojnie wygranymi stały się: ZSRR, USA, Anglia, Francja i ci co przegrali, czyli Niemcy. A my ? no właśnie jak to się stało, że z wygranych staliśmy się przegranymi ? Jeszcze w czasie wojny przez kochanych naszych sojuszników zostaliśmy podarowani ZSRR. To nie wina ZSRR że nas okupowała ale głównie naszych sojuszników:USA i Anglii. Zapraszam do lektury (szczególnie młode pokolenie) " książki "SPRAWA HONORU" po przeczytaniu której może inaczej spojrzycie na wojenną i powojenną historię.
Wszystkim obecnym na spotkaniu oraz mediom dziękujemy za przybycie i dyskusję. Organizatorzy
szkoda ze głos zabierają czasami młodzi, którzy wojny i cazsów komuny nie znają, teraz sa mądrzy i chca osądzać innych, obyście nie stali przed wyborem