Witam. Czy ktoś wie czy po przepracowaniu 1,5 roku w jednym z państwowych zakładów pracy należy mi się trzynastka jesli z nowym rokiem zostałem zwolniony. Chodzi o to czy maja mi ją obowiązek wypłacić mimo iż od 1 stycznia mnie zwolnili czy musiałbym dalej pracować żeby dostać? Z góry dziękuję za pomoc
Z zasady 13-tka jest za rok poprzedni, więc nie istotne jest że się już nie pracuje.
no właśnie o to mi chodzi
Należy ci się na 100%
heh a mi kadrowa powiedziała, że się nie należy skoro już nie pracuje od nowego roku bo nie mam ciągłości mimo, że przepracowałem 1.5 roku bez przerwy
i pewnie kadrowa jak zwykle przeleje je sobie
Tak, należy się. Trzynastka jest wypłacana po przepracowaniu przynajmniej 1 roku i nieważne, że zostajesz zwolniony - będzie to należność dla pracownika po ustaniu stosunku pracy, ale za okres należny przy zatrudnieniu.
powiedz jej ze jak ci nie wypłaci to skierujesz sprawę wyżej i inaczej zacznie śpiewać-zwolnić kadrową
Nie słuchaj kadrowej, należy się
Rozmowa na ten temat to raczej z księgową nie kadrową
Należy się. Ja pracowałem tylko 3 miesiące (marzec - maj) i w następnym roku ku mojemu zdziwieniu przelano mi trzynastkę za przepracowane trzy miesiące.
zlikwidowac trzynastki
sam się zlikwiduj
do gościa z 6.36. Rozmowa na ten temat jest z działem kadr lub kadr i płac. Są to przepisy z zakresu Prawa Pracy. Dział księgowości zajmuje się księgowaniem.