Dzień dobry.
Zapraszamy wszystkich na otwarte spotkanie stowarzyszenia Perspektywa w dniu 11 lutego o godzinie 16.00 w Klubie Kameleon.
Będziesz mogła/mógł zabrac głos. Chcemy posłuchać twojego zdania. Mądrego głosu.
Jesteśmy bezpartyjni, a naszą partią jest Powiat i Miasto Ostrowiec.
Przyjdź, nie hejtuj, nie domyslaj się, nie słuchaj co mówią inni.
Sam się przekonaj, że może być inaczej.
A od kiedy to mamy tylko dwie płcie?
Co z osobami niebinarnymi?
Nie przyjdę
Bezpartyjni Kameleoni z Perspektywy zapraszają do klubu Kameleon. Brzmi bardzo wiarygodnie:)))
Czy redakcja portalu naOSTRO.info opisywała ten proces sądowy...? Jeśli tak proszę o podanie linka, bo nic nie widzę takiego.
Komitet Wyborczy „Koalicja TAK! Dla Samorządu” wytoczył sprawę wyborczą Komitetowi Wyborczemu „Perspektywa” (nazywanemu też komitetem Piotra Dasiosa). Zarzut dotyczył rozpowszechniania przez komitet „Perspektywa” nieprawdziwych informacji w materiałach wyborczych — w szczególności, twierdzeń, że „wygraliśmy proces w trybie wyborczym w Sądzie Okręgowym w Kielcach”, co według sądu było nieprawdziwe. Sąd Okręgowy w Kielcach zakazał Piotrowi Dasiosowi rozpowszechniania tych nieprawdziwych informacji. Nałożono na komitet „Perspektywa” obowiązek sprostowania informacji — zarówno w gazetce wyborczej, jak i w mediach społecznościowych. Dodatkowo sąd zasądził od Piotra Dasiosa/komitetu „Perspektywa” wpłatę 2 000 zł na rzecz Stowarzyszenia na Rzecz Osób Niepełnosprawnych Umysłowo „Razem” w Ostrowcu Świętokrzyskim. Orzeczenie sądu okręgowego zostało podtrzymane przez Sąd Apelacyjny w Krakowie. To oznacza, że decyzja jest prawomocna — komitet „Perspektywa” musi sprostować nieprawdziwe informacje i uiścić zasądzoną kwotę.
Orientuje się ktoś czy to orzeczenie faktycznie weszło w życie, tzn. czy komitet Dasiosa zamieścił sprostowanie i zapłacił kwotę, albo czy były jakieś dalsze kroki prawne. Nie znalazłem wiarygodnych, publicznie dostępnych źródeł, które jednoznacznie potwierdzałyby, że sprostowanie zostało już opublikowane albo że zapłacono zasądzoną kwotę — przynajmniej w oficjalnych mediach czy portalach lokalnych.
Nie znalazłem wiarygodnych, publicznie dostępnych źródeł, które jednoznacznie potwierdzałyby, że sprostowanie zostało już opublikowane albo że zapłacono zasądzoną kwotę — przynajmniej w oficjalnych mediach czy portalach lokalnych.
Portal Ostrowiecka.pl podaje, że sprawa została prawomocnie wygrana przez Artura Łakomca i Koalicję Tak! Dla Samorządu przeciw KW Perspektywa. Według tego samego źródła: Sąd Apelacyjny w Krakowie utrzymał postanowienie Sądu Okręgowego w Kielcach, zmieniając je w niektórych punktach co do treści zadośćuczynienia (np. sprecyzowanie, jakie stwierdzenia mają być prostowane). W oświadczeniu Komitetu Koalicja Tak! Dla Samorządu podano szczegóły — m.in. że sąd zakazał rozpowszechniania określonych treści, nakazał sprostowanie i zasądził 2 000 zł na cel społeczny. Wiadomo, że po pierwszym wyroku pojawiły się kolejne pozwy (np. Artur Łakomiec zapowiadał kolejne wnioski przeciw Perspektywie w trybie wyborczym). Radio Ostrowiec informuje, że Sąd Okręgowy w Kielcach zakazał KW Perspektywa rozpowszechniania nieprawdziwych informacji dotyczących wygrania procesu i nakazał sprostowanie ich.
Luki informacyjne:
- Nie znalazłem dokumentów (np. w Biuletynie Informacji Publicznej, stronach sądów) potwierdzających, że sprostowanie zostało rzeczywiście opublikowane w „Echo Dnia”, „Gazecie Ostrowieckiej” czy na profilu Facebook „Perspektywa” (tak, jak nakazał sąd).
- Nie znalazłem potwierdzenia wykonania przez KW Perspektywa zapłaty 2 000 zł na cel społeczny.
- Brak jest informacji publicznie dostępnych, że kwestionowany wyrok sądowy został zaskarżony dalej (po apelacji), co sugerowałoby, że stan prawny się zmienił.
Strony internetowe które opisywały proces sądowy:
https://radioostrowiec.pl/2024/04/05/kw-perspektywa-ponownie-przegral-proces-w-trybie-wyborczym/
Czy ktoś może dotarł do orzeczenia sądu (tekst postanowienia prawomocnego), by sprawdzić obowiązki wykonawcze i faktyczne wykonanie (publikacja, zapłata)?
Znalazłem kilka artykułów na naostro.info, które dotyczą KW Perspektywa / Piotra Dasiosa / tematów, w których Perspektywa się wypowiada. Oto wybrane przykłady i co się z nich dowiedzieć można:
Przykłady artykułów na naostro.info dotyczących Perspektywy
1. „Animal patrol, plac zabaw dla zwierząt, „nie” dla fajerwerków – członkowie KW Perspektywa zabrali głos w imieniu zwierząt!”. W tym tekście Perspektywa (i osoby z tego komitetu) przedstawiają swoje propozycje dotyczące ochrony zwierząt: placów dla psów, patrolu dla zwierząt, ograniczeń związanych z fajerwerkami.
2. „KW Perspektywa i KWW Moje Miasto Ostrowiec odpowiadają na apel Krzysztofa Ołowni!”. Artykuł opisuje, że kandydat Krzysztof Ołownia zaapelował do kontrkandydatów o transparentność oraz podpisanie oświadczeń, a Perspektywa oraz KWW „Moje Miasto Ostrowiec” odpowiadają — m.in. Dasios oświadczył, że wobec niego nie prowadzi się czynności wyjaśniających przez organy ścigania.
3. „Piotr Dasios: ‘Jedynki’ na listach KW Perspektywa łączy chęć zmian w naszym mieście!”. Ten artykuł przedstawia listę kandydatów, którzy startują z pozycji pierwszych („jedynki”) z ramienia Perspektywy, oraz ich motywacje i cele związane ze zmianą stylu zarządzania miastem.
4. „Znamy wyniki wyborów na prezydenta Ostrowca Świętokrzyskiego!”. Choć nie dotyczy tylko Perspektywy, artykuł podaje wyniki wyborów, w tym procent głosów zdobytych przez Dasiosa / Perspektywę (10,57 %).
5. „Kto ‘powalczy’ o fotele prezydenta, burmistrzów i wójtów gmin z terenu powiatu ostrowieckiego?” Tekst ten przedstawia kandydatów na urząd Prezydenta Ostrowca Św. — w tym Piotra Dasiosa jako reprezentanta KW Perspektywa.
Co nie znalazłem
- Nie natrafiłem na artykuł na naostro.info, który by szczegółowo relacjonował proces sądowy w trybie wyborczym przeciw Perspektywie / Dasiosowi — z opisem zarzutów, przebiegu rozpraw, wyroku i wykonania wyroku.
- Nie znalazłem materiału, który by potwierdzał, że portal naostro.info pisał o postanowieniu sądu nakazującym sprostowanie przez Perspektywę.
Strony internetowe:
https://naostro.info/znamy-wyniki-wyborow-na-prezydenta-ostrowca-swietokrzyskiego/
Oto co udało mi się znaleźć na temat stowarzyszenia / komitetu „Perspektywa” w Ostrowcu Świętokrzyskim — plus pewne niejasności:
Co wiadomo o „Perspektywie”
1. Powstanie i charakter:
- „Perspektywa” to stowarzyszenie, które zostało utworzone pod koniec 2023 roku w Ostrowcu Świętokrzyskim.
- Skupia ludzi głównie związanych z partią Polska 2050.
- Jednym z liderów, choć nie wchodzącym wtedy w zarząd, jest Piotr Dasios.
2. Cele i działalność:
- Stowarzyszenie deklaruje, że chce zmienić styl zarządzania miastem, bardziej otwarty dialog, współpracę ludzi z różnych środowisk.
- Działa w sferze społecznej — organizuje spotkania otwarte dla mieszkańców, działania dotyczące praw kobiet, spraw miejskich itp.
- Stowarzyszenie ma swoich radnych: m.in. Kamil Stelmasik, który zdobył mandat w radzie miasta, oraz Marcin Jabłoński z Platformy Obywatelskiej.
3. Zmiany we władzach
- W maju 2024 r. nastąpiła zmiana zarządu stowarzyszenia: Elżbieta Mazur została nową prezeską.
- Wcześniej zarząd tworzyły inne osoby (między innymi Ewa Bednarska, Małgorzata Libuda, Małgorzata Zagulska).
4. Wyniki wyborcze
- W wyborach samorządowych 2024 Piotr Dasios startujący z komitetu „Perspektywa” zdobył około 10,57% głosów na urząd prezydenta Ostrowca Św.
- Komitet „Perspektywa” zdobył również 1 mandat w Radzie Miasta Ostrowca Świętokrzyskiego.
5. Sprawy sądowe / procesy wyborcze
- Komitet Koalicja Tak! Dla Samorządu wytoczył sprawę w trybie wyborczym przeciw KW Perspektywa, zarzucając m.in. rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji w materiałach wyborczych.
- Sąd Okręgowy w Kielcach wydał postanowienie, które zostało utrzymane przez Sąd Apelacyjny w Krakowie, że KW Perspektywa musi sprostować pewne treści.
Niejasności / luki w informacjach
- Nie znalazłem potwierdzonej informacji, czy KW Perspektywa faktycznie opublikowała sprostowanie w wymaganych mediach (Echo Dnia, Gazeta Ostrowiecka, Facebook) — czyli czy wyrok został wykonany w praktyce.
- Brakuje danych o tym, czy zostały podjęte dalsze procesy wobec osób lub treści, które sąd uznał za nieprawdziwe także w kontekście dóbr osobistych.
Strony internetowe:
https://swietokrzyskie.cozadzien.pl/ostrowiec-swietokrzyski/perspektywa-dla-kobiet/72815
https://www.onet.pl/informacje/onetkielce/wybory-samorzadowe-2024-ostrowiec-swietokrzyski-ma-nowego-prezydenta/7bmp54p%2C79cfc278
Nie widzę potrzeby się tam zjawiać. Wszystko jest już jasne. Nieźle sobie to wykombinowaliście ale ludzie was przejrzeli. Na mój głos nie liczcie a takie spotkania nic nie dadzą. Bujać to my a nie nas...
Partia Polska 2050 decydowała o waszym kandydacie na prezydenta miasta niedawno
Czy osoby z PiS lub Tak dla Samorządu też mogą przyjść i zadawać pytania?
Oczywiście. Jak najbardziej. Jeśli będą się odnosić do spotkania to oczywiście. Na tym ma polegać samorząd
A redakcja naostro.info została zaproszona i czy nie ma wstępu?
Kałamaga będzie stratował z .... Trzeciej Drogi z poz. 1:)))
Postkomuna wraca jak "czysta woda" u Czyża w neoTVP:)
Tak panie Dasios, to jest ta wasza bezpartyjność:)
16:33
Co to ma wspólnego z Perspektywą która jest stowarzyszeniem?
Jak widać skojarzenia pojawiają się, są silnie.
Sami pomyślcie w Kameleonie, jak się tych skojarzeń pozbyć wśród wyborców ;)
Dziekujemy. Nie skorzystamy.
To jak kameleon zmieniają barwy? Super pomysł. Niektórzy już to zrobili
Proszę o stanowisko Perspektywy w sprawie MEC-u
Skojarzenia z KWW JG są silniejsze niż z trzecią drogą
19:14
Stowarzyszenie nazywa się Perspektywa.
90% osób które bedzie startować z list Perspektywy to ludzie którzy nigdy w wyborach nie startowali.
Kameleonami więc nie są.