Chcemy i chodzimy, nic Ci do tego gościu 13:11. Idę się tam modlić, wolno mi. Tobie nikt nie każe.
Ci obłudnicy jeszcze tacę zbierają na pogrzebach. Ja się brzydzę takimi "ludźmi".
co do pogrzebów to sam byłem świadkiem tego jak na pogrzebie zbierano na tacę mało tego zamurowało mnie jak kościelny podszedł do najbliższej rodziny i też zbierał od nich na tacę trzeba miec tupet żeby tak żerować na czyjejś tragedii. mało tego kościelny zamiast zachować powagę sytuacji to cały czas się usmiechał zerkając do koszyka jak wpadają same 10,20 i 50 zeta naprawdę szok .
Parafianin widać że rzadko bywasz w Kościele. Wiesz po co zbiera się tacę na pogrzebie? Są to tzw ofiary od uczestników pogrzebu. Z tych pieniędzy później są odprawiane msze św za daną osobę. Osobiście uważam to za bardzo dobrą praktykę. Nie rozumiem dlaczego ludzie tacy jak Ty próbują mieszać się w sprawy, które ich nie dotyczą? Skoro nie chodzisz do kościoła, nie ma pojęcia o rzeczach z nim związanych to dlaczego to krytykujesz? Nikt Cię przecież nie zmusza ani do chodzenia ani do dawania. Śmieszą mnie tacy ludzie jak Ty. Kościelny pewnie się uśmiechał widząc Cię na tym pogrzebie, jesteś gorszy niż stara dewotka.
Czyli pieniądze daje się na jakiś pakiet modlitw, tak?
No i już - śj - będzie nawracał. Znamy te wątki. Żyjesz człowieku w wolnym kraju. nie módl się nie płać. Żyj i daj żyć i i n n y m! Prostę?
7:50 a od kiedy to się za coś płaci? Czy Jezus brał za coś srebrniki? Czy w ogóle czytałaś kiedyś Biblię czy wierzysz w dyrdymały, papieża i innych ludzi, którzy na Twojej naiwności się dorabiają?
za to dobrze znam historię twórcy śj. Nie polecam
Gościu 17:18 jak Ci się nie podoba to nie musisz korzystać. Za prąd czy ogrzewanie w kościele też trzeba płacić, nikt tego darmo nie da.
Można to tak nazwać gościu 22:53.
gościu z 21 20 jaki ty jesteś płytki czytałeś kiedyś pismo święte poczytaj i wtedy się wypowiadaj na czym polega prawdziwa wiara i co o kościołach mówi sam JEZUS warto wiedzieć na czym polega prawdziwa wiara a nie bałwochwalstwo
Płytki to jesteś Ty gościu polak. Doskonale wiem na czym polega wiara i nie musisz mnie pouczać. Dla Ciebie to może być bałwochwalstwo a dla mnie nie jest.
a jak by bral 10000 dziennie to co?
13:19 a nic. Ja i tak się z nim nie spotkam, bo on żyje i modli się do mamony a nie do Boga. Wolałabym wierzyć w ewolucję i, że w wyniku niej powstał świat niż w cwanego księdza, tu nie będę bluźnić, bo szkoda klawiatury i palca, żeby nazwać to coś, do czego pomykacie co niedzielę.
lekarz bierze kasę bo leczy a ksiądz odprawi mszę klepiąc w kółko to samo grubą kasę za to weżmie nie tłumacząc się nikomu średnia pensji przeciętnego robotnika to 1200 1500 zł to ja się pytam jakie mamy porównanie dla mnie to jest legalne wyłudzanie powinna być określona jedna kwota na cały kraj np. ile za pochówek ile za chrzest wtedy byłoby ok pozdrawiam
Polak nie przeżywaj. W piekle się będą za to smażyć bo służą szatanowi.
Nie zazdrość ,aby Tobie nie zazdrościli.Ksiądz jest ponad prawem ustanowionym przez ludzi-Jego rozliczać może tylko Bóg odziany w szaty purpurowe złotem kapiące.Nie zazdrość ,powtarzam po raz kolejny ,albowiem robakiem jesteś ,bez rozumu i bez własnej woli.Pamiętaj ,że ksiądz prowadzi Cię przez całe życie Twoje ,i gdyby nie ON,to byłbyś jak ten cymbał grzmiący.Bez czci i wiary ,jak kundel ,który stracił Pana swego.Jak możecie żądać,by natchnieni pasterze płacili takie same podatki ,jak Wy ,ślepe owieczki ,którym Kościół przemył zaropiałe ślepka niewiary?Jak możecie być tacy butni ,twierdząc,że kapłan niosący miłosierdzie i miłość wśród ludzi ,chce marne 1000 zł za tak ważną posługę.Dziękuję Bogu i królowi Chrystusowi Polski ,że takich malkontentów jest coraz mniej.Wszak każdy kapłan na naszej polskiej ziemi jest Jezusem i oczekujemy tylko ,kiedy będzie przybity na krzyżu.
Polaku z dziś 19:30 Nie masz racji,gdyż za każdą posługe duszpasterską winno się płacić niezależnie od regionu kraju.Czy to ślub,czy to inna uroczystość kościelna bo przecież z tym sa związane koszty choćby utrzymania kościoła,ksiądz też człowiek i też nie pożywi sie powietrzem.Moim zdaniem wyjątek winien stanowić pochówek i kosztować ZERO złotych jak Polska długa i szeroka a jedyne datki za tą posługę winna stanowić tzw taca.Umiera i bogaty i biedny,w różnych okolicznościach finansowych rodzina z tym się spotyka.Uważam że zarówno biedny i bogaty,mądry i głupi ,ładny i brzydki winien mieć za darmo ceremonię pogrzebową.Szanuję kościół ,księży,szanuję inne potrzebne instytucję ,brzydzę się cwaniactwem i nieróbstwem.Pochówek w całej Polsce nie powinien NIC kosztować u księdza.