Jako emerytowany hutnik, ja już z tego miasta nie wyjadę. Tu umrę. Szkół nie kończyłem mądrych ale tym co się dzieje w mieście się interesuję. Przeczytałem, że nasza Rada Miasta zgodziła się na budowę Ostrowieckiego Browaru Kultury.
To ma kosztować chyba z 50 mln zł. Dla mnie to olbrzymia inwestycja i wielkie pieniądze. Dlaczego u nas nic nie robi się, żeby powstawały miejsca pracy. W radiu słyszałem o wielkiej inwestycji w Połańcu, gdzie ktoś zatrudni 1000 osób. Wójt tamtej gminy ma bezrobocie 10% i mówił,że muszą strefę ekonomiczną powiększać bo bezrobocie jest spore. W Ostrowcu bezrobocie to 25%.
Chodzę po mieście i wszędzie puste lokale, wszystko na sprzedaż. To przerażający widok. Wchodzę do sklepu i jak patrzę na ludzi to raz że same starsze pokolenie, to każdy liczy grosze i sprawdza rachunek po odejściu od kasy. Wytłumaczcie mi co się stało z tym miastem. Pamiętam jeszcze lata 90 to miasto żyło.
laczego zoorganizowana grupa przestępcza w takim pośpiechu chce urzeczywistnić sen o kulturze Ostrowieckiej,kto chce chce przejąć Browar Miejski na działalność o profilu publiczno -prywatnym .
Co jest grane: w tym pośpiechu,czy najbogatszemu Krezusowi powiatu ,właścicielowi miasta,właścicielowi Bałtowa kończyły się środki z UE i PUP.
Nie kończy sie kadencja radnych sługusów ,Bałtowa,Ćmielowa .
Brak będzie wpływow do"Krzemiennego Kręgu" z funduszy walki z bezrobociem od kilku letniego wodza i pana P.U.P Ostrowiec.Zastanówcie się dlaczego dla mnie zorganizowana grupa przestępcza tak usilnie pragnie przejąć Browar Miejski na działalność o profilu publiczno-prywatnym.
Jest jedno wytłumaczenie 30-letni okres finansowania kultury przez miasto,tak,tak tu jest interes w jedną stronę(dalsze bogacenie krezusów miasta a ubożenie miasta) Tylko logiki w tej działalności ,jak rozróżnić kulturę,turystykę między Ostrowcem a Bałtowem.Kiedy Ostrowiecka kultura będzie się toczyć w Bałtowie.Kto na tym przez 30lat korzysta nie licząc dofinansowań z UE.
Z niecierpliwością czekam na powrót porcelany wypożyczonej przez muzeum w Częstocicach prywatnemu muzeum "Zywej Porcelany" pana Spały profil użyczenia zbiorów taki sam jaki ma mieć Browar Miejski czyli publiczno-prywatny.
Kto na takiej propozycji wspołpracy skorzystał Ostrowieckie Muzem czy pan Spała.? Jego muzeum "Zywej Porcelany "Bez porcelany artystycznej z muzeum to zwykły kicz w postaci tzw figurek z porcelany.
Kto będzie korzystał na przekazaniu Browaru Miejskiego podmiotowi publiczno -prywatnego? Znów nas walą .........?
Wysłałem do Prezydenta Wilczyńskiego email następującej treści. proponuje lawinowo sprzeciwiać się propozycji przejecia browaru w formie publiczno-prywatnym.Ludzie ruszczcie się wreszcie walczcie o swoje!!!! To ja Stary Dziadek muszę wskazywac młodym,kierunki działań w epoce komputeryzacji !! Dla mnie odpowiadało by działanie : taczki przed UM,tak kiedyś robiono.?
"Panie Prezydencie przeciwstawiam się formie przekazania Browaru Miejskiego w tej formie jaką pan zaproponował czyli publiczno -prywatne przedsięwzięcie.
Uważam ,że tak ważną decyzję nie podejmie pan w koncówce pańskiej kadencji,mało tego jeśli zgoda na to przedsięwzięcie wydali radni ,to obiecuje panu,że na własny koszt wydam ulotki z nazwiskami niszczycieli kultury w naszym mieście. Pan dobrze wie że na kulturę jest masa pieniędzy z UE i innych funduszy panstwowych. Nawet na odremontowanie,nie musi w to wchodzić establishment Ostrowiecki (czytaj......)
Na wszystko są pieniądze,tylko trzeba chcieć? Czy pan wie że PKiN jest zabytkiem........ a nasz Browar-nie.Miałem o panu inne zdanie ,gdy zastopwał pan rozkradanie Walcowni Stary Zakład przez "Interspeed Trade"pana Tomasza Ćwierza,to jedyny na razie pański dobry ruch wpisując ten obiekt jak zabytek hutnictwa.
Dlatego proszę pana o wstrzymanie działań do czasu wyłonienia nowych radnych i Prezydenta miasta.
Oczekuje pisemnej odpowiedzi.
Problem się rozszerza dlatego musimy się organizować.
Kto zaprotestuje? Jaka organizacja, partia,stowarzyszenie weźmie na barki organizację takiego protestu?Gdy będzie organizator z podkładką legalności protestu,to jak najprędzej taki wiec należy zorganizować !
Do tego czasu wysyłać emaile ze sprzeciwem wobec poczynań prezydenta i radnych miasta Ostrowiec w temacie Browaru Miejskiego.
Adres email.
niedbala.anna@um.ostrowiec.pl
czyżby pismen zaczął pisać konspiracyjnie jako gość ? jaki powód ...
czyli osiedlowe domy kultury do likwidacji????
w Połańcu najpierw wydał wójt pieniądze na przygotowanie terenów a potem przyszły firmy
pismen od dłuższego czasu pisuje jako gość.
swoim nickiem loguje sie sporadzycznie.
powód: może taki, że zaczęli go skutecznie pacyfikować i okazało się, że wcale nie jest "taki owaki najmądrzejszy na wsi" ?
Na wykup i scalenie gruntów pod inwestycje na Nowym Zakładzie, przyłącza wody i kanalizacji kasy nie ma, ale na browar jest.
Na browar zawsze jest, a jak nie to się pożyczy. Na zdrowie !
R
Może jeszcze muzeum, stadion i pomniki a co nie stać NAS
Wszystko jest fajne i potrzebne - i piknik Gombrowiczowski, i Wielki Ogień, i Browar, i kino, i kawiarnia, i pływalnia - tylko żeby jeszcze praca była, to każdy by się cieszył z rozrywek. A tak to co - pensja licha, dobrze jeszcze jak jest - a i tak połowy miasta nie stać na te cuda.
u nas 50 mln wpakowany w browar jak najbardziej się przyda, przecież gdzieś trzeba organizować wystawy ku czci żydów i uciesze co niektórych forumowiczów.
Czasami nie da się Ciebie czytać
Poczytaj to co notorycznie "dobre duchy wycinaja", moze cie olsni na czym polegaja obiecywanki inwestorow