Ładnie to tak życzyć komuś 10 lat życia? :)
Te życzenia to chyba żart ?,nie będzie żadnych pomników a powinien jak większość ludzi którzy dostali przywileje od poprzedniej władzy je stracić a dostać uposażenie co najwyżej średniej wartości obecnych i to i tak było by za dużo .
Ludzie którzy mordowali po wojnie w straszny sposób obecnie kpią sobie z tych osób i jeszcze czują się szykanowane .
Nie wymagam by wbito generała na pal ale życzeń nie zamierzam mu składać życzeń bo te powinny być szczere i pomyślne dla jubilata a ja tych drugich nie umiał bym mu złożyć.
To ,że pan Jaruzelski wprowadził stan wojenny , po długim zastanawianiu się mogłem zrozumieć , nie bez wątpliwości i to historia jakoś tam rozliczy , Ale to , że naród został upodlony ekonomicznie - NIE WYBACZĘ NIGDY !!! Bez rozwodzenia się : po 1981 r. w całym kraju zakłady przemysłowe , fabryki , cały przemysł szedł pełną mocą , wielokrotnie pracowaliśmy w nadgodzinach to GDZIE były towary ? DLACZEGO WSZYSTKO !!! prawie było na kartki ? Dlaczego naród upodlony musiał stać w upakażających kolejkach po nieomal CHLEB ? Moje wtedy 5 i 3 letnie dzieci na stołeczkach wysiadywały pod sklepami by trzymać kolejkę zamiast bawić się .
Żeby w państwie w centrum Europy , 37 lat po wojnie , buty były na kartki ?
TEGO NIE WYBACZĘ NIGDY!!! Z całą odpowiedzialnością za to co napisałem !!!
100 lat za sprzedaż polskiego majątku narodowego, 100 lat za błagania ruskich, aby weszli do Polski w grudniu '81, 100 lat za pomordowanych w Radomiu i Katowicach (oraz wielu innych miejscach), 100 lat za walkę z polskim podziemiem antykomunistycznym. Razem to daje 400 lat- najlepiej w więzieniu o zaostrzonym rygorze.
Mruwa... Panowie z Solidarnosci parli do wojenki domowej.Ci z Radomia do dzisiaj chwala sie planami :rozbrajania wojska, milicji, rozbijania magazynow uzbrojenia i amunicji. Czy to mialo sluzyc "pokojowemu " przejeciu wladzy ?
Solidaruchy otwarcie wyrazali chec przejecia wladzy a aparatczycy z Grunwaldu szukali wsparcia w armii i milicji. Na skutek trudnosci zaopatrzeniowych, wszechogarniającego bajzlu,mieli spore poparcie w terenie.
Interwencja sil UW byla tylko kwestia czasu.Kiedys mialam okazje obejrzec zdjecia satelitarne z tamtego okresu,przedstawiajace rejony nadgraniczne PRL.Takiej koncentracji oddzialow nigdy nie widzialam,zarowno od strony NRD,CSRR jak i ZSRR.Pozniej wykorzystano te zgrupowania w olbrzymich manewrachzimowych Tarcza.
Od tego uratowal nas wlasnie General Armii Wojciech Jaruzelski, i za to mu wieczna chwala.
Martkiu ! Bardzo Cię lubię i szanuję Twoje poglądy . Dałem jedynie swoją ocenę . Nie chcę robić tu wywodów , może krótko , obecnie historycy różnie oceniają polskie ruchy wolnościowe i największymi polskimi powstaniami . Mam do tych świętości narodowych jakimi były POWSTANIA NARODOWE największy szacunek . Ale w tym czasie po stanie wojennym , POlSKA NASZA OJCZYZNA , została ekonomicznie zmargineralizowana . Tu nie czas na roztrząsanie tego kto co chciał . My tego tu nie rozwiążemy , nawet nie mam zamiaru niczego nie wyjaśniać . Nie takie łby łamały się i niczego nie wyjaśniły. Liczą się FAKTY!!! Najserdeczniej Cię pozdrawiam !
Vaszko,jestes sympatycznym i uroczym starszym Panem lecz jest to forum dyskusyjne,mozemy miec odmienne zdanie na jakis temat.Czy musimy sobie przyklaskiwac ? Historycy rzadko kiedy sa obiektywni,dlatego nalezy dyskutowc ;)
Jako ciekawostke podam fakt,ze relacje Generala z Wojtyla byly poprawne. Ale lacznikiem z kosciolem za rzadow Generala byl jedyny bezpartyjny premier owych czasow,Kazimierz Secomski.Tylko Kk... ma krotka pamiec.
Dlaczego internowano E.Gierka?
Czas,to nie jest prowokacja.
Rzeczywistosc nigdy nie jest bialo-czarna.Jak myslisz, co mial zrobic Jaruzelski w 1981 r. ?
Oddac wladze Solidaruszce ? Wiesz, jak wygladal wtedy sytacja w Europie ?
Cel uswieca srodki czy po trupach do celu ? Co wybierasz ?
Mniejsze "zlo" czasem ma usprawiedliwienie.
Martiku , to są dwie różne sprawy. Sam stan wojenny , wprowadzenie , Rusi wyparli się , że chcieli interweniować , to dlaczego płk. Kukliński uciekając zdradził , że chcieli to zrobić ? Tak że w militarnego punktu , coś było na rzeczy. Ale po wprowadzeniu tego stanu ? W czasie okupacji hitlerowskiej były kartki , ale tu ciekawostka , miały 95 % pokrycia w towarze , jaki tam był to był . A co było u nas , kartki bez pokrycia , chyba pamiętasz ? To jak ja na to mam patrzeć ?
Nie zniewala się własnego narodu za cenę chleba . Czesi tam nie robili powstań i dziś my mamy do nich 35-40 lat zapóźnienia ekonomicznego . Wiem coś o tym .
Pogadamy pozniej Chlopcy...ide teraz luknac na Formule 1 ;)
Milego swietowania :)
ciezko ocenic czy wprowadzenie stanu wojennego bylo sluszne jedni mowia ze bylo drudzy nie a tak naprawde wiedziala i wie o tym tylko owczesna wladza ;/ niestety czyny pozostale generala nie dodaja mu chwaly ani tym bardziej powodow do skladania zyczen przez rodakow ktorych tak cudownie zalatwil
Oj, za te 10 lat towarzyszowi generałowi ziemia lekką nie będzie.
jak czytam wypowiedzi @martik to mam wrażenie że niebawem pojawi się wątek "100 lat dla Stalina", gdzie będzie można poczytać że Rosjanie nie są winni zbrodni Katyńskiej i że wojna wyglądała jak w "4 pancernych", gdzie razem z braćmi sowietami walczyliśmy z okrutnym Hitlerem.
Jeszcze 20 lat temu ludzie pamiętali zbrodnie komunizmu, ale jak widze "gruba kreska" zrobiła swoje i dzisiaj możemy poczytać takie wątki o "patriocie" Jaruzelskim.