ten z Dominikany :P
a tak serio to też mam wrażenie, że to druga część dziewiątego
Tu masz wszystko wyjaśnione. Kto pyta, nie błądzi. Pozdrawiam ;) http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TM/zarys_wiary/boze_nakazy_dziesiec_przykazan.html
mnie zastanawia dlaczego nie ma przykazania "czcij dziecko swoje, brata swojego i siostrę swoją"
Nic nie jest zmanipulowane, co najwyżej wasze mózgi. Wszystko jest wyjaśnione w linku, który podał gość z 09:03. Żadne kulty obrazków nie powstają bo ZAWSZE modlimy się do tego samego Boga. Człowiek jest tak skonstruowany, że łatwiej mu się skoncentrować na czymś co widzi, dlatego obrazy pomagają w modlitwie.
Raczej twój mózg jest zmanipulowany skoro dla Ciebie ważniejsze jest to co mówi katechizm od tego co jest zawarte w Piśmie Świętym. Zastanów się w co ty tak naprawdę wierzysz. Zastanów się do jakiego Boga się modlisz, do tego z Biblii czy do tego z obrazka. Ten z biblii zakazał czczenia obrazków i rzeźb.
aleś ty pierdyknienty ty załozycielu cemu krowi cycku ci pszeszkadzo religia
Wszystko pięknie brzmi, tylko nikt nie przestrzega
Ładnie wytłumaczone aby ukryć fakt usunięcia jednego z przykazań, ale dzięki temu ostanie przykazanie po usunięciu pozostałych brzmi bez sensu i nie wiadomo czego dotyczy.
7 w zupelnosci by wystarczylo od 4 w dol :)
Przykazania są jak drogowskaz który wskazuje na Jezusa. Pismo Świete mówi o tym w 3 rozdziale Listu do Rzymian (3:20-26). Nikt oprócz Jezusa Chrystusa nie dochował wszystkich przykazań, dlatego my też nie możemy. Po prostu potrzebujemy upamietać się, wyznać Bogu grzechy i zaprosić do naszego życia Jezusa. Nie mam tutaj na myśli zjadania okrągłego opłatka (eucharystia), tylko prawdziwy związek człowieka z Jezusem, w Duchu i w prawdzie. 10 przykazań wskazuje że jesteś grzesznikiem i że potrzebujesz w swoim życiu relacji ze Zbawicielem. Jezus mówił, że do tego potrzebne jest, aby człowiek na nowo się narodził (Ew. Jana 3 rozdział). Błogosławieństwa życzę
Gościu trzy szóstki, a Ty nadal swoje. Umiesz czytać ze zrozumieniem? Wiadomo czego dotyczy ostatnie przykazanie. Gość z wczoraj 17:13 bardzo dobrze je zinterpretował. Tacy jak Ty zawsze doszukują się czegoś, co nie istnieje.
do 13.10.30, 16:15
Nie wszyscy chrześcijanie to katolicy, więc co tu ma do rzeczy jakiś wymyślony przez ludzi katechizm, aby zastąpił słowo boże.