Ej cwaniak a od Ciebie z rodziny ile osób przyszło? No bo ty to już wiadomo na bank że nie byłeś.
nie musiałem być i nie zmuszaj ludzi to jest każdego osobista sprawa ,ile ci za to płacą
Pewniw że nie , ale nie obrażaj tych co byli.
To się gościu 21.07 nie wypowiadaj ,bo sądząć po twoim wpisie nie zbyt cię ta akcja interesowała,to po co takie głupie komentarze?
akcja nie nagłośniona, dowiaduję się dziś ok 15-ej od kogoś że jak chcę to mogę przyjechać, a czy ktoś pomyślał że dziś w moim organizmie krążą resztki wypitego wczoraj alkoholu ? Pracuję i tylko w sobotę mogę wypić piwko a tu nagle akcja///
O czym Ty mówisz? Od tygodni było trąbione we wszystkich możliwych mediach. Dzieciaki zrobiły happening na Rynku 21 marca, o którym również było w gazetach i telewizji. Mówili o tym w czwartek na koncercie. W skrzynkach pocztowych były ulotki, plakaty na mieście. Czego jeszcze potrzeba, żeby mocniej nagłośnić imprezę??? Jak dla mnie to nie wiedział o akcji ten, co nie chciał wiedzieć!
Do gościa z 21.07 oczywiście, że to jest każdego sprawa i decyzję musisz podjąć sam ale po co ta krytyka innych, zupełnie nie na miejscu, a ludzie którzy zorganizowali tą akcję i poświęcili dzisiaj swój wolny czas nie wzięli za to nawet grosza. Nie uważasz z, że w życiu są ważniejsze sprawy niż pieniądze, tak lekko Ci pomogę w myśleniu życie ludzkie jest bezcenne.
Człowieku, co ty mówisz. Trąbione na prawo i na lewo, w gazecie, w kablówcei tu na forum też. U mojego dziecka na wywiadówce nauczycielka zapraszała. Plus dla niej, bo ją dziś spotkałam w 11.
Do pewnego czasu oddawanie szpiku nie było popularne i nagłaśniane wcale. Ruszyło się kiedy sprawę nagłośniły media, kiedy szukano dawców dla Nergala, kiedy młody Stuhr oddał szpik obcemu dziecku. Wcześniej oddanie szpiku kojarzyło się z bardzo bolesnym zabiegiem i niestety to pokutuje do dziś. Trzeba pamiętać, że nawet jeśli tylko jedna osoba zarejestruje się, to i tak może uratować komuś życie. Dlatego nie ma co dyskutować ile było osób i czy akcja była nagłośniona. Pewnie mogła być nagłośniona bardziej, ale z drugiej strony osoby, które miały o niej usłyszeć i tak usłyszały i zarejestrowały się. Nie ma więc sensu kolejna niepotrzebna dyskusja, zawsze i tak znajdą się ludzie,którym wszystko przeszkadza i dla zasady muszą krytykować wszystkich wkoło. Ja już dawno zarejestrowałam się i nie głoszę o tym wszem i wobec, ale wielki szacunek dla Ostrowiaków,którzy chcą być potencjalnymi dawcami.
Nie kłóćmy się, będzie następna akcja napewno i w szpitalu też można oddać w krwiodawstwie, więc nic straconego. Ja byłam dzisiaj, mam 37 lat, było fajnie, miło, sporo fajnych ludzi w obsłudze. Mam nadzieję, że zadzwonią do mnie i będę mogła komuś pomóc :)
Rejestrować się można też korespondencyjnie. Ponadto wiele osób już wcześniej skorzystało z różnych okazji. 110 nowych osób, to dobry wynik. I nijak nie świadczy o mieście ani o organizatorach akurat tamtej akcji.
Błędne przesłanki dają błedną ocenę.
Jak korespondencyjne można zostać dawcą? Wyślesz im krew? Może i można się zadeklarować, ale po czym stwierdzą czy mój szpik komuś może być potrzebny?
Zamiast zadawać takie tendencyjne pytanie po prostu zajrzyj na stronę szpik.info. Tam wszystko jest wyjaśnione i znajdziesz tam odpowiedź na każde z postawionych przez ciebie pytań oraz dowiesz się na czym to wszystko polega.
www.dkms.pl zarejestruj się,dostaniesz listem "pałeczki" do pobrania wymazu z buzi,odeślij a resztą się nie martw :) Jeżeli będziesz mógł komuś pomóc poinformują Cię o tym :) Widzisz,to tak niewiele a można uratować komuś życie :)
Akurat ja krew oddałam, więc ... ale byłam ciekawa jak to działa. Myślisz, że jak komuś nie chciało się w ładną wiosenną niedzielę iść czy pojechać do 11, to wyśle wymaz? Mnie wydaje się,że nie. 50 tys ludności a oddało tylko 110 osób?
No ja akurat już jestem zarejestrowanym potencjalnym dawcą kilka lat.Pewnie część osób już jest też zarejestrowana i dlatego nie przyszła,niestety myślę,że większości się po prostu nie chciało.Szkoda,wielka szkoda.Oby nikt z nich nigdy nie potrzebował "bliźniaka".To naprawdę tak niewiele.
oprócz fundacji - www.dkms.pl jest jeszcze strona polskiego Centralnego Rejestru Dawców Szpiku
http://www.szpik.info/ oraz
http://www.poltransplant.org.pl/crndsikp.html
.
Pewnie nie tak rozreklamowana, ale głosy są podzielone co do tego gdzie się lepiej rejestrować.
Oddać szpik, a zarejestrować się jako potencjalny dawca to też jest "drobna" różnica.
Mam 19 lat i juz od roku jestem potencjalnym dawcą. Moje koleżanki też się zgłosiły i z dumą nosimy czerwonego puzelka na ubraniu (dostaje go każdy od DKMS). Kiedy i czy w ogóle zadzwonią tego nie wiem. Teraz mogę tylko czekać.
Proszę, nie skreślajcie ostrowieckich młodych.